Gulasch med syrad grädde
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 400-500 g fläskkött
  • 13 msk rapsolja
  • 13-4 msk smör
  • 11 palsternacka
  • 12 morötter
  • 13 msk tomatpuré
  • 12 tsk torkade chilitrådar, mortlade
  • 13 msk paprikapulver
  • 12 gula lökar
  • 11 grön paprika
  • 11 gul paprika
  • 11 röd paprika
  • 1 ca 800 g krossade tomater (2 burkar)
  • 11,5 l vatten eller köttbuljong
  • 14 potatisar av fast sort (400 g)
  • 12-3 lagerblad
  • 11-2 tsk cayennepeppar
  • 12 tsk kumminfrön
  • 14 klyftor vitlök, fint hackade
  • 11-2 msk smör
  • 10,5 citron, saften
  • 1 salt och peppar
  • 1 gräddfil
  • 1 nybakat bröd
  • 1 Gulasch400-500 g fläskkött 3 msk rapsolja 3-4 msk smör 1 palsternacka 2 morötter 3 msk tomatpuré 2 tsk torkade chilitrådar, mortlade 3 msk paprikapulver 2 gula lökar 1 grön paprika 1 gul paprika 1 röd paprika ca 800 g krossade tomater (2 burkar) 1,5 l vatten eller köttbuljong 4 potatisar av fast sort (400 g) 2-3 lagerblad 1-2 tsk cayennepeppar 2 tsk kumminfrön 4 klyftor vitlök, fint hackade 1-2 msk smör 0,5 citron, saften salt och peppar
  • 1 Servering gräddfil nybakat brödPutsa köttet och skär i 2 centimeterstora tärningar. Häll oljan i en varm tjockbottnad gryta (gärna järn), i med smör och så snart smöret har blivit gyllenbrunt, lägg i bitarna. Låt pannan få upp hettan igen. Rör sedan om då och då tills köttet har en fin gyllene yta. Tvätta och skär palsternackan och morötter i grova bitar och lägg i grytan. Lägg sedan i tomatpuré, chili och paprikapulver och rör runt. Skala och hacka löken i stora bitar och lägg i grytan. Dela och tag ut kärnorna på paprikan och skär i stora bitar, lägg i grytan. Häll i krossade tomater, men spara en halv burk till senare. Späd ut med vatten eller köttbuljong. Skala och skär potatisen i tärningar och lägg i grytan Lägg i lagerblad, cayennepeppar och salt. Addera mer vatten om det behövs. Rosta kummin och mortla den, lägg i de fint hackade vitlöksklyftorna med lite smör. Det viktigt att vitlöken inte bränns utan bara blir gyllene. Häll i resten av den krossade tomatburken. För extra hetta kan man lägga i färsk chili utan kärnor som är fint hackad. Smaka av med salt, peppar och citronsaften. Koka upp, sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i cirka 30-40 minuter eller tills köttet är mört. Rör om då och då. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ett nybakat, härligt bröd.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.