Gudomligt god porterstek med krämig gratäng och sommarsallad
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1,5 kg fransyska
  • 13-4 morötter, skivade
  • 11 stor gul lök, hackad
  • 13 klyftor vitlök, hackad
  • 150 cl porter
  • 11,5 dl svartvinbärssaft (outspädd)
  • 12 dl vatten
  • 10,5 dl oxfond
  • 11 tärning köttbuljong
  • 11 dl soja
  • 11 tsk timjan
  • 1 ca 15 enbär
  • 19 dl kokspad
  • 15 msk mjöl/maizena
  • 14 dl grädde
  • 11 kg mjölig potatis
  • 12 dl mjölk
  • 13 dl grädde
  • 10,5 krm salt
  • 11 stor gul lök
  • 1 ca 10-15 champinjoner
  • 11 klyfta vitlök
  • 125 g smör
  • 1150 g gratängost
  • 1250 g honungsmelon
  • 1250 g galiamelon
  • 10,5 gurka
  • 12 tomater
  • 1 ca 10 blad romansallad
  • 11 rödlök
  • 1300 g fetaost
  • 1 salt
  • 1100 g tärnad fetaost i olja
  • 1 Porterstek1,5 kg fransyska 3-4 morötter, skivade 1 stor gul lök, hackad 3 klyftor vitlök, hackad 50 cl porter 1,5 dl svartvinbärssaft (outspädd) 2 dl vatten 0,5 dl oxfond 1 tärning köttbuljong 1 dl soja 1 tsk timjan ca 15 enbär
  • 1 Gräddsåsås9 dl kokspad 5 msk mjöl/maizena 4 dl grädde
  • 1 Potatisgratäng1 kg mjölig potatis 2 dl mjölk 3 dl grädde 0,5 krm salt 1 stor gul lök ca 10-15 champinjoner 1 klyfta vitlök 25 g smör 150 g gratängost
  • 1 Sommarsallad250 g honungsmelon 250 g galiamelon 0,5 gurka 2 tomater ca 10 blad romansallad 1 rödlök 300 g fetaost salt 100 g tärnad fetaost i oljaHäll upp alla ingredienser förutom köttet i en gryta. Koka upp spadet och lägg sedan i köttet. Sjud under lock på svag värme i ca 45 minuter. Vänd köttet och sjud ytterligare 45 minuter tills köttet har temperatur 75 grader. Ta grytan från värmen och låt köttet vila i spadet i 20 minuter. Sila skyn från köttet och häll upp i en annan kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde och red av såsen i skyn. Skiva steken och lägg ner i gräddsåsen. Värm ugnen till 240 grader. Skala potatisen och skär i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Salta. Strimla lök och champinjoner. Pressa i vitlöken stek till det svettas. Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen, champinjonerna och löken. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 10 minuter. Ta ut gratängen och häll över gratängosten. Ställ in i ugnen igen i ca 5 min eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun. Låt gratängen vila 10-20 min innan servering. Skär upp alla ingredienser till salladen och blanda ihop. Smaka av med salt och ringla över hälften av oljan till den tärnade fetaosten.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.