Ingredienser 0,25 tsk KronJäst för Matbröd, torr 300 g (ca 5 dl) vetemjöl 150 g (ca 2 dl) rågmjöl 50 g (ca 1,5 dl) lätt rostat havregryn 6 g (ca 1 tsk) salt 500 g (ca 5 dl) kallt vatten 21 g (ca 1 msk) honung, ljus sirap eller socker1 Rosta havregryn lätt i ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, havregryn, rågmjöl, torrjäst och salt tillsammans i en skål. 2 Rör honung, sirap eller sockret i vattnet och blanda sedan de våta ingredienserna med de torra. Degen bör endast röras om för hand och blir ganska lös. 3 Täck degen med plastfilm och låt vila i 12-14 timmar i rumstemperatur. 4 Förvärm ugnen till 250 grader med vanlig över- och undervärme, sätt in grytan med lock i ugnen så att den blir varm. 5 Lägg ut degen på en mjölad bakplåt, och låt degen flyta ut över plåten. Vik in degen från kanterna mot mitten och strö över mer mjöl om det behövs. Upprepa tills du får en fin form på brödet. Lyft snabbt upp brödet med skarven nedåt i den heta grytan. Strö lite mjöl i botten av grytan för att undvika att brödet fastnar. 6 Sätt grytan med locket längst ned i ugnen och grädda i ca. 30 minuter. Ta brödet ur grytan och grädda det i ytterligare 10 – 15 minuter på gallret i ugnen. Knacka försiktigt under brödet. Om du hör ett ihåligt ljud är brödet klart. Du kan också använda en stektermometer. När kärntemperaturen inuti brödet är mellan 96 – 97 grader, är det klart. Låt brödet svalna på ett galler.
Ställ lergrytan med lock på i kall ugn. Grytbröd1 brödLägg lergrytan i blöt i 1 timma. Det är alldeles magiskt och vackert på kyrkogården vid Alla Helgons helg
Smula ner jästen i havregrynsblandningen. Blanda samman 3 dl mjölk och havregrynen, låt detta svälla i minst 1 timme. Blanda 3 dl mjölk med oljan och värm detta till 37 grader. 3 dl havregryn
Det blir precis som de där goda butiks- och bageribakade bröden, med härlig skorpa och luftigt inre. Sätt in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av kall ugn
Forma varsamt med mjölade händer en rund boll av degen. Strö rikligt med vetemjöl på en bakduk, lyft försiktigt degen och lägg den på den mjölade bakduken, strö över mer vetemjöl och täck med ytterligare en bakduk
Knåda degen med assistent eller med elvisp och degkrokar i fem minuter. Låt degen vila i rumstemperatur övertäckt med plast i 8-12 timmar. Sätt ugnen på 230 grader varmluft och ställ samtidigt in en gryta om cirka 4 liter med lock som tål ugnsvärme. Grädda brödet i 30 minuter med lock, sedan 30 minuter utan lock för att få en krispig yta
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.