Grytbröd med havregryn
www.kronjast.se
www.kronjast.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Ingredienser 0,25 tsk KronJäst för Matbröd, torr 300 g (ca 5 dl) vetemjöl 150 g (ca 2 dl) rågmjöl 50 g (ca 1,5 dl) lätt rostat havregryn 6 g (ca 1 tsk) salt 500 g (ca 5 dl) kallt vatten 21 g (ca 1 msk) honung, ljus sirap eller socker1 Rosta havregryn lätt i ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, havregryn, rågmjöl, torrjäst och salt tillsammans i en skål. 2 Rör honung, sirap eller sockret i vattnet och blanda sedan de våta ingredienserna med de torra. Degen bör endast röras om för hand och blir ganska lös. 3 Täck degen med plastfilm och låt vila i 12-14 timmar i rumstemperatur. 4 Förvärm ugnen till 250 grader med vanlig över- och undervärme, sätt in grytan med lock i ugnen så att den blir varm. 5 Lägg ut degen på en mjölad bakplåt, och låt degen flyta ut över plåten. Vik in degen från kanterna mot mitten och strö över mer mjöl om det behövs. Upprepa tills du får en fin form på brödet. Lyft snabbt upp brödet med skarven nedåt i den heta grytan. Strö lite mjöl i botten av grytan för att undvika att brödet fastnar. 6 Sätt grytan med locket längst ned i ugnen och grädda  i ca. 30 minuter. Ta brödet ur grytan och grädda det i ytterligare 10 – 15 minuter på gallret i ugnen. Knacka försiktigt under brödet. Om du hör ett ihåligt ljud är brödet klart. Du kan också använda en stektermometer. När kärntemperaturen inuti brödet är mellan 96 – 97 grader, är det klart. Låt brödet svalna på ett galler.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.