11 dl
(50 g) grovt hackade hasselnötter el solrosfrön
11/2 dl
olivolja
12 msk
brödsirap
12 tsk
salt
12-3 tsk
malen anis
150 g
jäst för söta degar
17 dl
vatten
1
Garnering
11-2 msk
medelhavssalt eller grovsalt
18 dl
vetemjöl 3 dl grovt rågmjöl 3 dl fint rågmjöl 1 dl (50 g) grovt hackade hasselnötter el solrosfrön 1/2 dl olivolja 2 msk brödsirap 2 tsk salt 2-3 tsk malen anis 50 g jäst för söta degar 7 dl vatten Garnering 1-2 msk medelhavssalt eller grovsaltUgn 200º. Häll alla ingredienser utom jäst och vatten i köksmaskinens skål. Smula över jästen. Häll på vattnet, som skall vara 37° (fingervarmt). Låt maskinen bearbeta degen 4-5 minuter tills den är ordentligt blandad. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter i skålen. Låt maskinen bearbeta degen en halv minut för att få ut luftbubblorna. Häll upp den med hjälp av en degskrapa på bakpappersklädd plåt. Degen är ganska lös. Platta ut degen med mjölad hand så den blir jämn. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen. Strö grovsalt över brödet. Sätt in nederst i ugnen och grädda 30-35 minuter (jag gräddade i 30 minuter men kunde gott och väl ha gräddat 5 minuter till). Brödet skall få en härlig brun färg. Låt svalna på galler utan bakduk.
Helt ok bröd men blev lite torrt tycker jag trots att jag för ovanlighetens skull följde receptet, tror min variant med fiberhusk, yoghurt och skippa fettet är bättre för min smak
6 dl grovt rågmjöl, det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt. 6 dl grovt rågmjöl, det var slut hemma så jag tog Wästgötarnas fullkornsmjöl av spelt
Vi bakade även ett Långpannebröd. Det har varit en produktiv eftermiddag i lilla köket. Nu vilar jag lite i soffan innan det är dags att sätta i gång med kvällsmaten
Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. 1 dl grovt rågmjöl. Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross
2 dl grovt rågmjöl. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen
S Ö N D A G. Serverade nybakat bröd till frukost idag. Gjorde degen och bakade ut den igår kväll, plastade in och lät den sedan nattjäsa nere i matkällaren, (eller i kylskåp om plats finnes)
Det har blivit så himla roligt att baka eget bröd sedan jag införskaffade min Kitchen Aid. Jag har testat allt från klassiska recept, andras brödrecept till att experimentera en hel del själv
Som ni säkert märkt så brukar jag baka mina glutenfria formbröd i stort sett efter samma princip. Jag bakar oftast minst en gång i veckan, och har hittat ett koncept som jag tycker fungerar
Orkade verkligen inte göra middag denna dag, så kom jag på det scones. Jag gjorde lite grövre scones så att de känns lite nyttigare i alla fall och ingen marmelad på förrän man ätit en med något vettigt pålägg
Från början var det här mitt egenkomponerade recept på underbara frallor, och nu har jag helt enkelt transformerat det till ett underbart långpannebröd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.