110 dl
vatten 50 g jäst 1 dl rapsolja 0,5 dl sirap 2 tsk salt 2 dl havregryn 1 dl rågkross 1 dl vetekross 1 dl grovt rågmjöl 1 dl grahamsmjöl 2 dl mörkt lantbrödsmjöl 1 dl linfrö 1 dl solroskärnor 10-12 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)Koka en gröt av 5 dl vatten, havregryn, rågkross och vetekross. Dra bort från plattan och rör ner 4 dl kallt vatten, olja, sirap och salt. Låt svalna till fingervarmt. Smula jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med 1 dl fingervarmt vatten. Blanda ner gröten i jästen. Blanda ner grovt rågmjöl, grahamsmjöl, mörkt lantbrödsmjöl, linfrö och solrosfrö. Blanda till sist ner vetemjöl, lite i taget tills degen blir "lagom". Den ska vara lite kladdig när den är färdig. Strö lite mjöl över degen och lägg en handduk över bunken. Låt jäsa ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda. Dela degen i 30-40 små bitar och rulla till bullar. Lägg på plåtar och platta till dem med mjölad hand. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader ca 10 minuter.
Ugn 225 graderNaturligt Glutenfria Grovfrallor1 pkt jäst1 dl fibrex1 msk fiberhusk2 msk olivolja (eller annan olja)5 dl vätska (jag använde risdryck)½ dl linfrön1 dl solroskärnor1 tsk salt1 tsk brödkryddor1 dl rapsy frutty (färdigblandad såklart. Ta upp degen på et mjölade bakbordet, dela i 16 likstora delar och rulla frallor
De här mjuka, luftiga och lätta frallorna hör till den senare kategorin. Ibland blir det surdegsbröd från grunden och ibland blir det lite enklare bröd som till exempel dessa frallor
Jag har sagt det förrut och jag säger det igen - nybakade frallor till frukost ÄR gott. Har ni inte testat så gör det, det är enkelt och det går snabbt - max en timme tar det från det att ni börjar tills ni kan njuta av varma, mjuka, nygräddade frallor
Kommentarer
rainer-2
11 min 250 g över-och undervärme
rainer-2
28 november 2021
Logga in eller Registrera för att kommentera.