10,5 krm
vitpepparSätt ugnen på grill eller så kan du sedan grilla laxen på utegrill och pensla med glacen. Förbered först tillbehör: CITRONGLACE: Skölj och skrubba citronen. Riv skal grovt av halva citronen. Dela dem och pressa ur saften och tillsätt skalen i en kastrull. Ett trick är att ta en gaffel och sticka in och vicka fram och tillbaka i den halva citronen och sedan pressa ihop med handen samtidigt. Ta bort ev. kärnor. Skölj och finhacka chili och tillsätt den. Skala och pressa i vitlök. Rör i maizenan och tillsätt honung. Koka upp under omrörning och tillsätt vattnet lite i taget till en lagom tjock konsistens. Glacen ska vara tjock likt kräm. Smaka av citronglacen med salt, peppar samt honung. Ta ev. mer vitlök om du önskar. Citronglacen är nu klar att pensla på laxen senare. Förbered COUSCOUSSALLAD: Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull med smör eller olivoljan i botten. Skölj och hacka paprika och tillsätt dem. Skölj och tärna zucchini samt tillsätt. Skala och pressa i vitlök samt tillsätt gurkmeja. Koka upp 3,5 dl vatten i en kastrull eller tekokare. Fräs under tiden grönsakerna några minuter under omrörning på hög värme. Tillsätt salt och peppar. Ca 2-3 krm salt och 1 krm vitpeppar. Tillsätt torkad mynta om du gillar det. Lägg i couscousen och blanda runt med grönsakerna. Tillsätt det kokande vattnet och rör om. Ta kastrullen åt sidan och sätt på ett lock. Låt couscousen stå och svälla i minst 5 minuter. Värm en stekpanna eller grillpanna och häll i olivolja. Eller vänd laxen i olja och grilla på utegrill. Stek eller grilla laxen med skinnsidan nedåt, lägg ett lock över under tiden, i ca 3-4 minuter så att laxen blivit brynt. Lägg över laxen i en ugnsform eller behåll laxen i stekpannan om den tål ugnen. Eller grilla den färdigt på utegrill på lite lägre värme. Höj ev. gallret. Pensla laxen med rikligt med citronglace. Använder du ugnen så sätt in den i övre delen av ugnen under grillen. Grilla laxen i 5-10 minuter i ugn eller på utegrillen så att den blir genomstekt men ej torr. Kolla så att den inte bränns. Sänk då fisken till längre ner i ugnen. Salta laxen med en nypa salt innan servering. TOMAT- OCH AVOKADOSALSA: Skölj och tärna tomat. Lägg i en skål. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i tärningar och blanda med tomattärningarna. Smaka av med vinäger, olivolja, salt och peppar. SERVERA: couscous med paprika och zucchini med laxen samt salsan med tomat och avokado. Servera gärna överbliven citronglace till i en skål vid sidan. Garnera ev. med några blad sköljd grönsallad som ex. ruccola eller mache.
Servera medgrillade grönsaker och aioli. Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden. Dagen efter föreläsningen med Annika la jag om min kost och tog bort det mesta av de kolhydratstinna måltider jag ätit tidigare, bestående av stor mängd pasta och mackor
Pensla laxfilénmed olja och ringla över lite limesaft. laxfilé. Krydda med salt och peppar. Börja med att röra samman alla ingredienserna till limesmöret
Grillen går för fullt och igår kväll grillade jag en stor laxbit på grillen med indirekt grillning. Jag började med att grida in laxenmed olivolja, rev över lite citronskal, pressade ut citronsaft över den, strösslade över lite hackad dill, salt och peppar
Salta och vitpeppra laxbitarna på båda sidor och låt dra en stund. Lax är aldrig fel. Med enkla medel blir det en mycket god och lite ”lyxig” känsla en vanlig lördagseftermiddag
-) Grilladoch kryddad med färdig mix med smak av chipotle (rökt paprika) och lite citrus. Helt galet hur grillad fisk kan få så fin färg och smaka så gott
Stek laxen på hög värme i en grillpanna utan fett. Smaka av med salt och peppar. Blanda sedan broccolin, avocadon, valnötterna, persiljan o osten med en matberedare eller en stavmixer
ca 800 g laxfilémed skinn, i bit 75 g smör 2 klyftor vitlök 0,5 dl flytande honung 1 citron, finrivet skal och saft 0,5 kruka färsk koriander, finhackad 1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad 1 msk japansk soja salt peppar 3 citroner, halverade
Pensla laxenmed lite olja på båda sidor. Krydda med salt och peppar och pressa över citron. Lägg 1 msk tapenade oliver och kapris på varje laxbit. 600g laxfilé i portionsbitar
Mer grilladlax. Grillad sparris. En hel laxsida är enkel att grilla och trevlig att bjuda på. Indirekt värme innebär att du lägger laxbiten vid sidan om själva glöden
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.