4 skivor
entrecote à 150-200 gram eller efter tycke
1 Grillmarinad:
3 msk ketjap manis (söt indonesisk soja) eller 2 tsk honung och 1 msk kinesisk soja
12 msk
rapsolja
11 krm
salt
11 krm
svartpeppar
11 msk
rödvinsvinäger
11 msk
ljus japansk soja
10,5 klyfta
vitlök
1 Bearnaisesmör:
2 msk finhackad schalottenlök
13 msk
vitvinsvinäger samt 2 msk vatten
12 krm
salt
11 krm
vitpeppar
12 msk
torkad dragon
12
äggulor
1150 gram
mjukt smör
12 msk
finhackad persilja
1 Ugnsrostad
potatis: 800 gram fast potatis
11 msk
majsolja
1 Tomat-
och mozzarellasallad: 4 tomater
11 pkt
mozzarella i lag
110 blad
färsk basilika
11 msk
fin vinäger
11 msk
olivolja
12 krm
flingsalt
1 Grillad
sparris: 1 knippe grön sparrisFörbered först tillbehören du vill ha till. Förslag: Bearnaisesmör: Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Skala och finhacka löken. Lägg i en liten kastrull med vinäger, vatten, salt samt vitpeppar. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något. Separera ägg och spara äggulorna. Skär smöret i tärningar. Hacka persilja. Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar. Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat. Tänd grillen. Ugnsrostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i grova klyftor. Lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Lägg i potatisen och blanda med olja och salt. Ugnsbaka potatisen i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Tomat- och mozzarellasallad: skölj och skiva tomater. Lägg på ett salladsfat och riv över mozzarella samt strö över grovhackad basilika, salt och peppar samt ringla över olivolja och vinäger. Blanda marinaden av ketjap manis, olja, vinäger, ljus soja, pressad vitlök, salt och peppar i en stor skål. Ta undan någon msk marinad och pensla sparrisen med. Vänd runt köttet i marinaden. Grillad sparris: förbered och koka sparrisen mjuk i 3 minuter. Häll av och lägg på en tallrik. Grilla sparrisen hastigt så den blir varm och får färg runt om. Lägg åt sidan och håll varm, lägg sedan upp på fat och servera till köttet. Grillad Entrecote: först på hög värme på varje sida och sänk sedan värmen genom att lägga dem en bit från glöden, sätta på locket eller lägga dem i en bit folie. Grilla dem sedan till önskad stekgrad blodig, medium eller welldone. Om du vill vara säker så skär ett snitt i en av köttbitarna och kontrollera stekgraden. Du kan också använda en stektermometer. Entrecote är rött vid 58 grader, medium vid 62 grader och välstekt vid 65 grader. Servera med önskade tillbehör. Förslagsvis: en skiva Bearnaisesmör som får smälta över det varma köttet, klyftpotatis, tomat- och mozzarellasallad samt grillad sparris.
Några favoriter i repris från helgen, det blev mer av grillad entrecôte och mandelpesto. Jag grillade köttet och serverade olika tillbehör på ett stort fat grundat med ruccola, en del grillat en del inte
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.