Med en Sous Vide-stav låter du köttet bli tillagat i vatten på den temperatur du vill uppnå. Här tillagas en bit bogstek och en fransyska av vildsvin i zippåsar, fästa på kastrullkanten med klädnypor. Sous viden är ställd på 60 grader, och köttet får ligga där i 5-6 timmar. Har du inte tillgång till en Sous-Vide-stav, kan du prova att lägga köttet i en Zippåse i vattenbad i ugnen ca 80 grader över natten eller minst 12 timmar.
1 När
köttet plockas ut ur plastpåsarna är det grått och tråkigt. Det behöver en fin grillyta innan servering.
1 Torka
av köttet ordentligt innan du lägger det på grillen. Salta och peppra och låt köttet få en fin stekyta.
1 Nedan
serveras det tunt skivade vildsvinsköttet på en asiatisk sallad. Lägg gurka, mango, coctailtomat, salladslök, tunt skivad chili i tallriken. Strö på lite jordnötter, färska korianderblad och gärna sesamfrön. Blanda en dressing med fisksås, socker och limesaft och häll på salladen. Lägg till sist på det skivade vildsvinsköttet.
1 Att
servera tunt skivat vildsvinskött med italiensk gremolata som på bilden nedan är gott. Gremolatan gör du genom att hacka persilja och blanda med flingsalt, olivolja, rivet citronskal och pressad vitlök. Skiva vildsvinsköttet tunt och ringla över gremolata.
1 När
vildsvinsköttet först tillagas Sous Vide blir det jämnt rosa från kant till kant.
Såsen måste sjuda när smöret tillsätts, för om den inte sjuder (utan är avsatt från plattan) kommer sedan smöret och såsen att skikta sig, och smöret lägger sig ovanpå såsen
Lägg sedan citronskivor och dillkvistar ovanpå. Citronen o dillen har satt sin smak på laxen, så den kan plockas bort före servering och garneras med nytt om man vill
Marinera rostbiffen och grillasedan lätt. I fredags så grillades det igen, denna gången blev det grönsaker i foliepaket direkt på grillen tillsammans med grillad rostbiff, majskolv och fetaostkrämen som jag bloggat om tidigare
Blanda sedan ner den och resterande kål i yoghurtblandningen. Pensla med lite rapsolja och grilla. Lilla tjejen och jag bakade hamburgerbröd på förmiddagen
Dela upp kryddmixen i två olika skålar och blanda sedan enligt nedan. Grilla burgarna på grillen. Jag grillade en klassisk burgare med hembakat bröd och grillad majs, lök och butternut squash som penslades med en underbart god örtolja
LIte tips på såser till grillat kan kanske komma väl till hands i dessa tider. Låt chutneyn svalna och servera till grillat kött, fisk eller starka ostar
Ett måste till grillat är spett gjorda på paprika varvat med lök som man också grillarförstås. Bred sedanpå ett lager med färskostblandningen på tortillabröden, strö sedan över lite riven ost och vik ihop dom till halvmånar
Grilla en stund på grillen tills det blivit varmt. Här kommer fler tips som passar till grillat. Ibland snöar man ju in på det här med tillbehör, åtminstone jag
Lägg köttet i en påse och tillsätt alla ingredienser. Grilla till önskat resultat. Om ni inte känner en jägare så kan det vara lite svårt att få tag på vildsvin
Förstår ni vad jag vill komma till. Sluta jobbet, gå på bolaget, handla mat, komma hem, löpträna, slipa bänkskivorna till stekhällen, olja in samma bänkskivor, lägga tillbaka plåten under utekaminen, och sedan göra rent grillen på in- och utsida
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.