13 dl
riven lagrad cheddar, västerbotten eller annan smakrik ost
1 Kycklingspett2
stora klyftor vitlök 3 kvistar rosmarin 2 msk olivolja 1 citron, saft och rivet skal från 2 krm chiliflakes salt och nymalen svartpeppar 500 g urbenad kycklinglårfilé 2 röda paprikor 1 zucchini grillspett
1 Potatisgratäng
med fetaost, ca 50 min1400 g mjölig potatis 5 stora klyftor vitlök 1 rejält knippe persilja 200 g fetaost gjord på får- eller getmjölk 75 g smör 5 dl grädde 7 dl standardmjölk salt och svartpeppar 3 dl riven lagrad cheddar, västerbotten eller annan smakrik ostMarinerade kycklingspett
Riv eller pressa vitlöken och hacka rosmarin fint. Blanda med saft och rivet skal från citron och blanda med olivolja, chiliflakes och nymalen svartpeppar. Skär kycklingen i mindre bitar som passar på grillspett. Skär zucchinin och paprikan i mindre bitar (så pass stora att de blir klara samtidigt) Lägg ner allt i marinaden, blanda runt noga och låt marinera i ca 30-40 minuter. Potatisgratäng
Skala potatisen och skiva sedan tunt, ett par millimeter tjockt. Använd gärna mandolin. Strimla persiljan. Skiva vitlöken. Smält smöret i en stor kastrull och fräs vitlök och persilja tills vitlöken är mjuk. Rör om då och då under tiden och låt inte vitlöken brännas. Slå på grädde och mjölk, krydda med salt och peppar och låt koka upp. Lägg ner potatis och låt sedan allt puttra tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar. Rör om då och då så det inte bränner i botten och ha inte för hög värme. Slå över allt i en gratängform, Blanda försiktigt ner grovsmulad fetaost, toppa med riven ost och gratinera i ugnen på cirka 200 grader tills gratängen har fått fin färg. Grilla kycklingspetten
Ta upp kyckling och grönsaker från marinaden, krydda ordentligt med salt runt om och trä på grillspett (tänk på att blötlägga dem innan du använder dem om du använder spett av trä). Grilla sedan över fin glöd i ca 15 minuter, snurra på spetten då och då så att de får färg runt om. Servera med potatisgratängen, som med fördel får stå ca 15-20 minuter innan servering efter den kommit ut ur ugnen.
4 4 port ris 600 g strimlad kycklingfilé 1 msk olja salt peppar 2 dl crème fraiche (gärna feta/tomat) 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond) 1 burk soltorkade tomater (à 200 g) 150 g sockerärter Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Servera gärna spetten med tzatsiki och grekisk sallad eller som vi gjorde med krämig potatissallad. Marinera gärna kycklingen dagen innan, då går det snabbt att grilla dem dagen efter och kycklingen blir desto godaste om den får marineras några timmer i kylen
4 ca 600 g kycklingfiléer 75 g rökt fläsk eller bacon 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk smör 2 dl vatten 1/2 hönsbuljongtärning 1 krm svartpeppar 1 3/4 msk balsamvinäger 2 msk hackad persilja 1 tsk maizena majsstärkelse Till servering 4 port ris gärna svart råris lättkokta morötter sallad Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.