11 dl
riven mozzarellaost eller gratängostSkala och skär potatis i bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten och tillsätt 0,5 tsk salt. Sätt på lock och koka potatisen mjuk i ca 25 minuter på medelvärme. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, 1 dl grädde samt allt smör. Sätt tillbaka på plattan och värm så att mjölken kokar upp. Ta av från värmen och mosa potatisen försiktigt med en potatisstöt, visp eller elvisp med degkrokar. Använd ej stavmixer eller vispa för mycket då blir det tapetklister. Smaksätt moset med gräslök, salt och peppar efter smak. Lägg upp moset i stora klickar i en ugnsform smord med smör eller olivolja. Du kan också lägga upp det i mindre ugnsfasta portionsformar. Hit kan du förbereda moset och låta det svalna samt förvara övertäckt i kylen tills servering. Vid servering så sätter du ugnen på 200 grader. Slå grädde och fördela osten över potatismoset. Värm och gratinera tills potatismoset fått fin färg och blivit varmt 25 minuter.
Vispa ägg lätt, blanda ihop med crème fraîche och osten. Rör ihop allt med salt och peppar. Klä en springform med bakplåtspapper, annars kommer det att läcka ur den
Smörj papperet med margarinet eller smöret. Krama ur dem med hjälp av händerna (Tips. lägg lite av morötterna i taget i en potatispress och krama ur vätskan med hjälp av den)
Täck med plastfolie, låt salladen stå och gotta sig i kylen en stund innan servering. Supergod och superkrämig potatissallad som passar perfekt att serveras vid de allra flesta rätter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.