Gratinerad hummer – recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 kokta humrar (eller krabbor, 2 stora eller fler små)
  • 11 msk smör
  • 13 msk mjöl
  • 11 dl egen hummerfond (köpt endast 3 msk då den är mer koncentrerad)
  • 12 dl grädde
  • 1 en nypa salt ( beroende på fond)
  • 11 krm kajennpeppar (eller piment d'espelette)
  • 12 äggulor
  • 12 msk riven ost t ex parmesan, raclette, västerbotten
  • 12 msk riven ostKlyv hummern på längden. Börja med att sätta kniven i nacken och skär fram mot ögonen. Lägg sedan ett snitt efter skölden ned mot stjärten. Skär försiktigt, tills hummern är helt delad.
  • 1 Ta bort tarmen och magsäcken.
  • 1 Plocka ut köttet från skalet. Knäck sedan klorna. Lättast är att använda baksidan av ett knivskaft. Peta ut köttet med ett smalt föremål till exempel en potatissticka
  • 1 Smält smör i en kastrull på svag värme och tillsätt mjöl, fräs varsamt. Tillsätt fond och grädde. Låt småkoka ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt och peppar.
  • 1 Ta kastrullen av värmen och rör ned äggulor, ost och smör. Låt svalna, blanda sedan i köttet från hummern.
  • 1 Sätt ugnen på 250 grader.
  • 1 Lägg hummern på en plåt med bakplåtspapper.
  • 1 Fyll hummern med stuvningen. Toppa med ost. Sätt in plåten i ugnen. Gratinera cirka 5-7 minuter, tills den får gyllene färg. Använd gärna grill, men passa noga så att det inte bränns vid.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.