Gratinerad aubergine med köttfärs
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 stora auberginer eller äggplantor
  • 14 msk olivolja
  • 1500 gram nötfärs
  • 10,5 tsk salt
  • 11 krm svartpeppar
  • 11 gul lök
  • 11 klyfta vitlök
  • 11 tsk socker
  • 10,5 tsk oregano
  • 12 krm rosmarin
  • 16 blad färsk basilika
  • 10,5 tsk chiliflakes
  • 12 msk tomatpuré
  • 11,5 dl vatten
  • 11 tärning köttbuljong
  • 11 burk passerade tomater
  • 1 Bechamelsås: 40 gram smör
  • 12,5 msk vetemjöl
  • 14 dl standard mjölk
  • 130 gram riven ost som mozzarella
  • 12 msk riven parmesan eller grana padanoSätt ugnen på 225 grader. Skär bort blomfästet på auberginerna. Dela auberginerna på längden i halvor. Skär några snitt ner i fruktköttet dock ej genom skalet. Lägg dem i en ugnsfast form eller panna och pensla dem med två msk olivolja. Baka dem i 25 minuter i mitten av ugnen. Köttfärsfyllning: Fräs köttfärsen i olivolja så att den får färg. Hacka sönder den med en stekspade. Salta och peppra. Skala och hacka lök och vitlök samt tillsätt till köttfärsen. Tillsätt socker, tomatpuré, oregano, rosmarin, grovhackad färsk basilika samt chiliflakes och fräs någon minut. Tillsätt vatten, köttbuljongtärning och passerade tomater. Låt koka på medelvärme. Ta ut och lägg upp auberginerna på en tallrik att svalna något. Bechamelsås: Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Det ska vara en tjock vit sås. Smaksätt bechamelsåsen med salt. Gröp ur en del av fruktköttet i mitten på auberginerna och hacka det samt blanda det med köttfärsröran. Lägg tillbaka de urgröpta auberginerna i formen. Fördela köttfärsröran i auberginerna. Toppa med vit sås, riven ost och riven parmesan. Gratinera i 10 minuter tills auberginerna fått fin färg och är genomvarma. Servera med önskade tillbehör som ex. sallad och klyftpotatis.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.