Gratäng Bohus
Milda.se
Milda.se

Gratäng Bohus

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600 g färsk eller fryst fiskfilé (rödspätta
  • bergtunga eller rödtunga)
  • 1 tsk salt
  • 4 port potatismos
  • 2 äggulor
  • 2 msk Milda flytande margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska (fiskspad + 2 msk konc flytande fiskbuljong + vatten)
  • 1 äggula
  • 1 dl Milda Mat
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar
  • malen
  • 1 msk pressad citron
  • ½ dl finhackad dill
  • 125 g rensade räkor (spara några till garnering)
  • 1½ dl riven ost
  • 1-2 dillvippor

Beskrivning

    Gör lite fastare potatismos genom att använda mindre mängd mjölk. Rör ner äggulorna. Sätt ugnen på 200°C.

    Skölj hastigt av de färska fiskfiléerna, torka sedan försiktigt av dem med hushållspapper. Lägg dem på ett smort ugnssäkert fat och strö över salt.

    Täck fatet med aluminiumfolie och sätt in det i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Häll av fiskspadet och spara det till såsen.

    Smält matfettet, rör ner mjölet och späd med vätskan. Koka upp under omrörning och koka såsen ca 3 minuter. Blanda äggulan med Milda Mat och häll den i såsen under vispning. Såsen får sedan inte koka, då kan den skära sig. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

    Lägg räkor (spara några till garnering) och dill ovanpå.

    Spritsa eller klicka potatismoset runt fisken. Häll såsen över fisken och till sist den rivna osten.

    Öka ugnsvärmen till 250°C. Gratinera gratängen i övre delen av ugnen ca 10 minuter. Garnera med några räkor och dillvippor.

    Rätten kan förberedas t o m punkt 6 och förvaras kallt. Värm i så fall gratängen 20 minuter i 200°C innan gratineringen enligt punkt 7.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.