8 dl
havregryn (du kan också blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning)
12 dl
kruskakli eller vetekli
12 dl
pumpafrön/solroskärnor eller blandning
11 dl
linfrön
12 dl
grovhackade nötter (mandlar, hasselnötter, cashewnötter - dina favoritsorter helt enkelt!)
12 dl
vatten
12 tsk
kanel
12 tsk
mald kardemumma, för ännu mer smak 10 färska mortlade kardemummakärnor
11 tsk
vaniljsocker
11 dl
farinsocker eller mörkt muscovadosocker (halvera både socker och sirap för lite ökad nyttighetsfaktor)
11 dl
mörk sirap
11 dl
solrosolja eller annan vegetabilisk olja
11 msk
honung
1150-200 g
torkad frukt eller bär (t.ex. aprikoser, tranbär, russin)Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.
1 Ta
fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.
1 Häll
blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
1 Rosta
i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.
1 Ta
ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone 2 veckor men tar oftast slut innan dess.
Ansa, skölj och skiva purjolöken. 1smör till stekning, salt och peppar. 1Skala rotfrukterna och skiva dem i tunna skivor. 1Tillsätt grädde, mjölk, salt och peppar och låt det småkoka tills grönsakerna börjar mjukna, cirka 15 minuter. 1Smörj en ugnsfast form och häll ner grönsakerna i den. Strö över osten och gratinera gratängen i cirka 25 minuter, eller till dess rotfrukterna är klara
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.