Granola
 – enkelt och gott recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 8 dl havregryn (du kan också blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning)
  • 12 dl kruskakli eller vetekli
  • 12 dl pumpafrön/solroskärnor eller blandning
  • 11 dl linfrön
  • 12 dl grovhackade nötter (mandlar, hasselnötter, cashewnötter - dina favoritsorter helt enkelt!)
  • 12 dl vatten
  • 12 tsk kanel

  • 12 tsk mald kardemumma, för ännu mer smak 10 färska mortlade kardemummakärnor

  • 11 tsk vaniljsocker
  • 11 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker (halvera både socker och sirap för lite ökad nyttighetsfaktor)

  • 11 dl mörk sirap
  • 11 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja
  • 11 msk honung

  • 1150-200 g torkad frukt eller bär (t.ex. aprikoser, tranbär, russin)Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.
  • 1 Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.

  • 1 Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.

  • 1 Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.

  • 1 Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone 2 veckor men tar oftast slut innan dess.


Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.