uppe med tuppen en vanlig dag. Grahamsscones. Nygräddade scones e gott, med ost o smör. Grahamsscones. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa
Så nu hoppas vi på att helgen känns extra lång och det blir massor med sömn och vila. På jobbet bakar vi dessa grahamssconesen varje fredag, som vi sedan har till fikat, för att lite fira att det är fredag, och det är ju precis så det ska vara
Skåra varje kaka korsvis med en vass kniv. Klä 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper. Värm ugnen till 250°. Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver i en bunke
Blanda alla ingredienser med degkrokarna på elvispen eller i en matberedare. GRAHAMSSCONES16 st bullar5 dl grahamsmjöl3,5 dl vetemjöl0,5 tsk salt1 tsk socker5 tsk bakpulver75-100 g smör4 dl mjölk (gärna sur)Gör så här
Dela degen i 10 bitar och rulla till platta bullar med hjälp av vetekli. Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp mjölsorterna, bakpulver, salt och smöret (i mindre klickar) i en matberedare
Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord med lite olja för att det ska vara enklare att skära. Om man inte har rågflingor går det bra att bara ta havregryn
Några av er kanske undrar hur det går med husförsäljningen. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper. 7 dl rågflingor. Rosta i ugnen och rör runt med jämna mellanrum så att det rostas jämt ca 25 minuter. 7 dl rågflingor
Helena är min goa arbetskollega som är riktigt duktig på det här med bak- och matlagning. På diverse fika- och lunchraster är Helena den som alltid kommer med en massa härliga bak- och matrelaterade tips
Ta fram en ny bunke nästa dag och rör ut 1/2 pkt jäst med 1/2 dl fingervarmt vatten. Tillsätt 1/2 dl rapsolja, 1/2 dl linfrö, 2 dl rågflingor och surdegen från den första bunken. Arbeta samman degen med ytterligare 3 dl fullkornsvetemjöl och låt den jäsa i 40 minuter i övertäckt bunke. Efter jäsningen behövs ytterligare 1 dl fullkornsvetemjöl i degen medan du arbetar den slät och fin. Skåra ut 10 rutor med en sporre eller kniv och nagga rutorna med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter, pensla med vatten och grädda på mittfalsen i 225° varm ugn i ca 20 minuter. 2 dl rågflingor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.