Grönsaksgratäng gratäng med grönsaker
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 5 1 röster

Ingredienser

  • 800 gram färska grönsaker eller 700 gram frysta grönsaker
  • 12 msk smör
  • 13 msk vetemjöl
  • 12 dl vatten, gärna från kokningen av grönsakerna
  • 12 dl mjölk (standard)
  • 11 dl lagrad riven ost
  • 11 ägg
  • 10,5 dl grädde
  • 11 krm salt
  • 10,5 krm vitpeppar
  • 11 krm cayennepepparMED FÄRSKA GRÖNSAKER: Koka upp en kastrull med vatten till att koka det du ska gratinera. Tillsätt 0,5 tsk salt. Rensa och skär grönsaker i lämpligt stora bitar. Börja koka dem i vattnet och anpassa tiden efter grönsak, ca 5-10 minuter. MED FRYSTA GRÖNSAKER: Frysta grönsaker är bara att tina innan eller i mikron. Häll bort överflödigt vatten. Använd bara mjölk sedan i ostsåsen. Börja sedan med ostsåsen: smält smör eller häll olivolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt mjölken och rör ut den lite i taget medan det tjocknar. Ta undan 2 dl av kokvattnet (eller ta mjölk) och tillsätt till ostsåsen. Låt stå och koka några minuter på medelvärme och rör då och då. Häll av grönsakerna i ett durkslag. Lägg den avrunna grönsakerna i en gratängform. Sätt ugnen på 250 grader. Rör ner den grovrivna osten i såsen. Tillsätt något kryddmått salt och vitpeppar. Ev. en nypa cayennepeppar. Blanda grädde och ägg i ett glas eller bunke och rör i det i såsen. Fördela ostsåsen över det du ska gratinera. Gratinera i övre delen av ugnen (250 grader) tills grönsaksgratängen fått fin färg ca 5-10 minuter.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.