600 g
bönor förslagsvis haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor
12
rödlökar
11 dl
olivolja
12 klyftor
vitlök
10,5 krm
salt
10,5 krm
vitpepparRensa bönorna. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten. Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs i olivolja några minuter i en stor panna eller wok. Koka under tiden bönorna i 4 minuter. Ta upp dem och blanda med löken. Smaka av med salt och vitpeppar.
Hon bjöd på parmesangratinerad zucchini, aubergine och tomat med kycklingfile. Jag har infört att alla i familjen får välja mat varsin dag och då också laga den eller hjälpa till, beroende på ålder
Pensla grönsakerna medolivoljaoch grilla dem så att de får fin färg och blir mjuka, salta. Lägg upp grönsaker och det övriga på ett fat, strö över lite flingsalt och ringla en olivolja för smaksättning
Hur som helst så smakar dessa kryddiga, afrikanska bönor supergott tillsammans med fluffigt basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här)
Blanda olivolja, vinäger, de strimlade tomaterna och den stekta vitlöken medbönorna. Vita bönormed soltorkade tomater, vitlök och salvia (insalata di fave e salvia)
Smaka av med salt och peppar. Skölj av kikärtorna ochbönorna, häll ner dom i bunken och blanda runt. Ett bra och gott sätt att få i sig dom viktiga baljväxterna är att gör en vinegrette
Krispigt rostad potatis med massa rosmarin, vitlök, flingsalt och masserad medolivolja. Massera in medolivoljaoch strössla över rikligt med rosmarin, de pressade vitlöksklyftorna (eller vitlökspulvret), lök (eller lökpulver), socker och flingsalt,
öser, vrider och vänder på rostbiffen medan den långsamt svalnar. Det är vad det är att salta och peppra en rostbiff, trycka in en stektermometer i den, slänga in en den i ugnen på låg värme och lämna den att sköta sig själv i ett par timmar
Förutom att använda dem direkt till tex en pasta, paj eller pizza så kan man (såvitt jag googlat mig till det) ”konservera” dem genom att lägga dem i en burk och sedan täcka dem med olja
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.