Smält Milda sakta på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner vetemjöl och låt det skumma ihop på botten utan att det får färg.
Ta av kastrullen från plattan så att det får svalna något och vispa ner mjölk och fond.
Låt såsen koka upp. Koka sedan i 3-5 minuter så att den råa mjölsmaken försvinner. Rör över hela botten i kastrullen för att undvika vidbränning. Tillsätt grädden och låt såsen koka upp och smaka till sist av den med salt och peppar.
Smaksätt såsen med t ex gelé, mesost, dragon, salvia, senap eller ädelost.
Servera såsen till kalvstek, köttfärsrätter, lever eller vilt.
Så här gör du. 15 minuter. Stek de färska kantarellerna i lite smör så att vätskan i svamparna reduceras (eller om du har frysta - tina dem i rumstemperatur
Ta bort biffarna du stekt. Häll i grädden i stekpannan. Ha i ketchup, kalvfond och vinbärsgelén. Red av med maizena tills den får den konsistens du vill ha
Rör ut vetemjölet med lite vatten eller steksky. Blanda alla ingredienserna och låt koka upp. När såsen är i den konsistens du önskar, smaka av och tillsätt eventuellt av med mer gelé, soja eller vinäger
En tomatsås kan också funka, men i kväll blev det alltså gräddsås. Gräddsås. Gräddsås. Men alltså, hur tomt får ett kylskåp och en frys vara egentligen
Smält margarinet om du inte har flytande och rör ut vetemjölet så det inte är några klumpar och häll på grädden och mjölken, rör så att det blandas med smörblandningen, smula ner buljongtärningarna och rör ut, smaka av med salt och peppar och soya för både smak och färg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.