1 Grönpepparfilé800
g fläskfilé 25 g smör, till stekning 1 msk grönpeppar, mald 2 krm salt 2 krm vitpeppar 3 dl vispgrädde 1 msk mjukost, naturell 2 tsk kalvfond 1 msk soja 1 klyfta vitlök 2 msk persilja, färsk
1 Hasselbackspotatis8
potatisar, medelstora 50 g smör, extra saltat 2 krm vitlökssalt 2 krm lökpulver 2 krm salt 1 msk persilja, färsk 2 msk ströbrödGrönpepparfilé
Putsa filén och skär den i skivor på cirka 2 cm. Bryn köttet i smöret så att det får en fin stekyta på båda sidor. Pudra över grönpeppar och övriga kryddor. Häll på grädden, rör i mjukost, fond och soja och pressa därefter ned vitlöksklyftan. Låt puttra sakta i cirka 20 minuter. Toppa sedan med persilja vid servering. Hasselbackspotatis
Skölj potatisarna och skär skåror, cirka 2 mm, nästan igenom dem. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Smält smöret, blanda ner kryddorna och finhacka ner persiljan. Pensla potatisarna med smörblandningen, strö över ströbrödet och stek i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, beroende på ugn. När potatisarna är gyllene och skivorna delat på sig kan man känna på dem med en potatissticka så att de är genomstekta.
Vi åt hasselbackspotatisen tillsammans med en fantastiskt god sous-vide-brisket på gris som jag köpte från Bergslagsdelikatesser, på Wadköpings matmarknad
Lägg potatisen i en smord ugnssäker form och pensla dem med Milda flytande margarin. Pensla med Milda flytande margarin ett par gånger under stekningen
Krydda med salt, gärna flingsalt. Hasselbackspotatis är himla gott och väldigt enkelt. Ringla över flytande smör, eller skär tunna skivor smör med osthyvel och lägg överst på varje potatis
Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. På senare år har jag dock återupptäckt Hasselbackspotatisen, inte så konstigt, potatisarna blir både vackra och får en underbar smak
Känn med en provsticka så att potatisen är mjuk och genomkokt. Skär dem i tunna skivor - inte hela vägen igenom - som en hasselbackspotatis helt enkelt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.