12 dl
havregryn 5 dl dinkelmjöl 1 dl linfrö 1 dl torkad frukt 1 dl grovt hackade nötter 2 tsk bikarbonat 4 dl yoghurt 1 rivet äpple 3 msk honung SaltSätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ner yoghurten, det rivna äpplet och honungen. Blanda om ordentligt. Smörj eller lägg ett bakplåtspapper i en formbrödsform och klicka ner smeten. Grädda brödet längst ner i ugnen cirka 1 timme och 20 minuter. Kontrollera med en sticka att det är klart. "Torkad frukt" kan vara russin, aprikoser, fikon etc. Men, kan också vara t.ex. soltorkade tomater! Vad gäller nötter så funkar det mesta: paranötter, cashew, hasselnötter, jordnötter (inte saltade!), valnötter... Det funkar bra att köra med mörk sirap istället för honung om man vill det.
Funkar lika bra till tex frukosten med smör eller färskost och toppat med något gott och mättande pålägg som ägg, skinka, avokado, till mellanmål med mättande pålägg eller varför inte jordnötssmör och bananskivor, smulat över lunchsalladen för extra crunch, på ostbrickan eller som snacks istället för chips
Saftigt och gott. Den här är toppen… Jag var nästan säker att jag hade lagt ut den redan, men hittar inte så tydligen NOT… Fick inspiration från en kompis och har ändrat lite
Det är så enkelt och blir så otroligt gott. Låt gärna smeten stå och dra några timmar eller över natt så blir näringsämnena mer lättillgängliga, men om du har bråttom så funkar det att bara låta den stå och gotta till sig någon timme
Det här receptet är ett tips från MixWell och Viveca som la ut receptet på deras facebook-sida. Jag bytte mjölsorten som de har till en blandning av Mix C från Schär och MixWells soja- och glutenfria ljusa basmjöl
En god och nyttig gratäng som smakar jättegott med en god sallad till. Tonfiskgratäng. En god och nyttig gratäng som smakar jättegott med en god sallad till
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.