175 g
mjölmix från Chrisbel´s - ca 3 dl 60 g kokosblomssocker eller ljust muscovadosocker - ca 1 dl 65 g dadelsirap, flytande honung eller vanlig ljus sirap - ca ½ dl
2 - 3 msk
rå kako
1 msk
rödbetspulver
2 krm
xantangummi
2 krm
vaniljpulver
1 krm
salt
1 stort
ekologiskt ägg
70 g
kallpressad kokosolja - obs inte smält den här gången
Rödbetskaka är vid det här laget en klassiker, och jag har tidigare bjudit både på chokladsnittmedrödbetspulveroch kärleksmums med rivna rödbetor i smeten
Fler tips på fyllningar (obs ej mjölkfria i recepten). Ett tips från min tid på restaurang när jag gjorde många smörgåstårtor, är att fukta brödskivorna med lite vichyvatten innan de läggs ihop med fyllningen
En av gästerna är glutenintolerant och därför bakade jag dessa glutenfria syltgrottor som jag hämtat från Jessica Frej och Maria Bloms bakbok Nytt Fikabröd
eventuellt salt och svartpeppar från kvarn. Det här är en rejäl sats som räcker till många hungriga, och som jag delade med mig av till familjens sjuklingar som inte riktigt orkade med att laga mat
Riktigt, riktigt maffig och god blev den här glutenfria fruktkakan som jag lyckades åstadkomma igår. Cognacen gör fruktkakan mer hållbar - den klarar minst två veckor i kylen - och alkoholen förångas i ugnen, men om du ändå inte vill använda alkohol kan du ersätta cognacen med pressad apelsin, som också ger god smak
Likaså använde jag havremjölk och soyghurt från Planti. I det här receptet använde jag mjölkfritt smör från Carlshamns mejeri som jag tycker fungerar bra när det gäller ersättning för vanligt smör
Blanda mandelmjöl och bakpulver och vänd ned i äggpöset med luftiga tag. Jag har sedan dess hunnit göra kakan ytterligare en gång, då med kokosflingor i stället för vit choklad eftersom jag hade slut på den
Till första advent gjorde jag en helt mjölkfri variant av kakan med mjölkfritt margarin och ekologisk havregrädde från Oatly, och den blev precis lika bra
Vi skulle ha haft den som en liten förrättsshot på påskbuffén, men i den allmänna villervallan med barnbarn som kravlade omkring och tjoade, ägg som skulle garneras, Jansson som skulle värmas och köttbullar som skulle stekas så glömde jag precis bort den
Blanda potatismjöl och vaniljsocker och lägg i en plastpåse tillsammans med den skurna rabarbern. Nu har jag åstadkommit årets första rabarberkaka, och det gjorde jag i förrgår, en mulen dag när jag helst höll mig inne och stökade
Liknande recept finns tydligen även i Marocko, medelhavsområdetoch mellanöstern. Inspirationen kom från en traditionell judisk påskkaka som man bakar på en hel kokt apelsin
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner i degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Dessutom är de glutenfria så perfekta till kalas när man har allergiker
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.