1600 g
Kungsörnens glutenfria mjöl för bröd, pizza och pannkakor
11 g
saffran (2 paket)
1 Ägg
för pensling1. Smält matfettet i en kastrull. 2. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig. 3. Stöt eventuellt saffran med 1-2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan. 4. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 0,5 dl mjöl till utbakningen. 5. Arbeta degen tills den är jämn och smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Degen kommer att vara ganska kladdig. Täck degen meden bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. 6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i 40 bitar och baka ut till lussebullar. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera med russin. Jäs under bakduk i ca 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°. 7. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning. Grädda lussebullarna mitt i ugnen 5–7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
De glutenfria hönökakorna ( originalreceptet kommer härifrån) som jag har tipsat om flera gånger. Förra helgen fyllde jag på frysen med Adams absoluta favoritbröd
Dags för att försöka få till bra naturligt glutenfrialussebullar. Jag använde drygt 800 av Schärs Mix C - den kan innehålla spår av lupiner så undvik den om ni inte tål ärtprotein, och resten av mjölet var MixWells sojafria, naturligt glutenfria och mjölkfria ljusa mjöl)
Jag har varit misstänksam mot att baka glutenfrialussebullar eller bullar över huvud taget. Det här receptet utgår från Ulrikas vetebröd men är ändrat för att bli lussebullar – ingen lucia utan lussebullar, även för glutenintoleranta
"Du har väl inte glömt bort att vi gillar lussebullar. Självklart har jag inte glömt det lilla hjärtat, och självklart fattade jag ju vinken att han ville att jag minsann skulle baka en laddning lussebullar idag när jag var ledig
GLUTENFRIALUSSEBULLAR 201015 g jäst40 g palmsocker (Indonesiskt, ganska hög vattenhalt)½ g (1 pkt) saffran, stött2 tsk fiberhusk1 msk psyllum (från Finax)3/4 dl pofiber½-1 tsk stött kardemumma1 grovrivet äppleca 300 g Lailas grova mjölmix (grönt paket)1 dl russinvatten75 g mandelmassapärlsockermalen kanelKnåda samman alla ingredienser utom mandelmassa och kanel med så mycket vatten att det blir en lös med hanterbar deg
I de senaste nummret av ICAs tidning Buffé hade dom gjort en "undersökning" och till slut kommit fram till de ultimata receptet på just Lussebullar, och detta var jag bara tvungen att pröva och då självklart göra dom glutenfria
* Glutenfria degar kan vara lite svåra att få jästa och fluffiga, men om du sätter in degen i ugnen på lägsta temperatur så att de får stå ljummet så jäser degen väldigt bra och bullarna blir luftiga
Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.