12 citroner,
6 msk juice och zest (viktigt att det är från en ekologisk citron!)
1300 g
kokos
1 Kaka200
g smör 270 g ekologiskt rörsocker (3 dl), strö 200 g mandelmjöl (5 dl) 80 g kokos (2 dl) 10 g bakpulver (2 tsk) 3 g vaniljsocker (0.5 tsk) 7 g salt (1 tsk) 340 g äggvitor (10 st) 1 citron, zest
1 Glasyr230
g smör, osaltat och rumstempererat 360 g ekologiskt florsocker (6 dl) 30 g vaniljsocker (0.5 dl) 2 citroner, 6 msk juice och zest (viktigt att det är från en ekologisk citron!)
1 Garnering300
g kokosKaka
Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform (ca 20x30cm). Bryn smöret på medelhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt så att det ger karaktär till kakan. Låt svalna helt. Vispa äggvitan med en elvisp och tillsätt sockret i omgångar tills du har en glansig maräng. Blanda resten av de torra ingredienserna och vänd i hälften av marängen. Häll i det avsvalnade smöret och rivet citronskal och sist resten av marängen. Häll i smeten i ugnsformen och grädda i cirka 45 minuter. Ta ut och låt svalna. Till garneringen
Rosta kokosen i torr stekpanna tills den är gyllenbrun. Häll ut på en tallrik och låt svalna. Glasyr
Vispa samman smör och vaniljsocker. Tillsätt sedan florsockret i omgångar. Avsluta med citronjuice och zest. Avslutning
Skär upp kakan i rutor (4x6 cm). Stryk glasyr på tre sidor och doppa i kokosen. Ändra sen grepp och gör likadant med resten av rutan tills den är helt täckt med glasyr och kokos. Lägg rutan åt sidan och låt glasyren stelna. Repetera tills alla rutorna är täckta. Rutorna går utmärkt att frysa!
Först ut är detta glutenfria bröd. Dela den i två och arbeta till runda bröd med hjälp utav mjölet. Måndag och vi river av en vecka med fyra nationella prov i engelska för åk 6 och 9, sambedömning av svenska nationella uppsatser och annat skojsigt. Arbeta degen i maskin med degkrok i cirka 5 minuter tills du har en jämn och fin deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, sikta med resten utav mjölet och snitta degen med en liten vass kniv
Servera med vispad grädde och bär. 1bär, till exempel blåbärVispa ihop ägg, Philadelphiaost och kokosmjölk med en elvisp. 1Stek pannkakorna i smör i en stekpanna på medelvärme
Och som glutenintolerant gör jag som så ofta en egen variant av ett annat recept – här är pajdegen min egen medans fyllningen är från Mandelmanns recpet
Fruktkakor av engelsk typ som traditionellt serveras till jul ska med fördel vara kompakta, tunga med relativt lite smet och med mycket blandad torkad frukt
Mitt baktips denna långfredag är en härlig och saftig jordnötskaka med chokladwirl. Och så passar choklad såklart alldeles perfekt tillsammans med jorndötssmaken
Blanda samtliga ingredienser till smuldeg (bunke, matberedare med kniven eller assistent, dock rymdes bara hälften i min matberedare så jag körde 2 ggr)3
Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Men då gör jag scones på morgonkvisten, väldigt fort gjort att blanda ihop degen/smeten och så gräddas dom medan jag sminkar mig och gör alla andra sysslor
Här är recept på Glutenfria frallor. Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet
Mixa dem med en stavmixer tills keson blir lite slät, då slipper du kesoklumpar i brödet. Låt degen stå och svälla medan du värmer ugnen, i 10 min. Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper. Forma 6 st platta bröd, pensla med ägg och strö på sesamfrön
Thaisoppa med röd curry och kokosmjölk. Jag gjorde den här soppan för flera veckor sedan medan det fortfarande var kallt och snön låg kvar på marken, men jag tycker det kan vara gott med en varm soppa lite när som helst på året
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.