Degen blir hysteriskt lös, vilket den SKA vara. men stå ut med kladdet, resultatet är såå värt det. 50 g jäst för söta degar. Blanda ut jästen med degspadet och tillsätt fiberhusk, låt det stå och svälla cirka 10 min. Låt den jäsa övertäckt i degbunken i 50 min i rumstemperatur. Låt dem jäsa på plåtarna under bakduk i cirka 10 min och grädda dem sedan mitt i ugnen, 250° i 8 min. 50 g jäst för söta degar
Rör ut jästen. Ta upp degen och dela den i två lika stora delar. 50 g jäst5 dl mjölk (solhavre vid mjölkfritt)1/2 dl olja1 msk fiberhusk1 tsk salt1 msk vit sirap1 dl kesella eller keso eller crème fraiche (oatly imat vid mjölkfritt)1 lit glutenfri finmixSmula ner jästen i degbunken. Värm mjölk och olja till 37° och häll över jästen. Rör ner 1 msk fiberhusk och låt stå en liten stund så att degvätskan blir något tjockare och lite geléliknande. Låt jäsa övertäckt i cirka 50 min. Rulla platta ut varje bit till en ganska rund och cirka 1,5 cm tjock kaka. Grädda mitt i ugnen i 250° varm ugn i cirka 8-10 min. 50 g jäst
Smula jästen i en bunke och strö över fiberhusk. Häll det över jästen och husken. 50 g jäst. Lår stå 10 min. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 35-40 min. 50 g jäst
Glutenfritt grovt bröd när det är som godast. Fördela den relativt lösa degen/smeten i två smorda och bröade brödformar (jag beströdde mina med pofiber, men det går lika bra att använda sig av mixen till det)
) ) och de smakar nästan som Arontorps kroppkakor vi köpte när vi var där i höstas. Färskpotatis innehåller alldeles för lite stärkelse och är vattnigare, så dem går det inte att göra dessa godsaker av
Blanda samman jäst, vatten, olivolja, yoghurt och salt till ett degspad. Stjälp upp degen på antingen mjölmixat bakbord, eller silikon-bakduk och dela försiktigt degen i tre delar
Anledningen till att jag förgräddar en liten mängd så här, är att när man vill ha någon form av fyllning i de glutenfria muffinsarna, vare sig det är bär, sylt eller någon curd, sjunker det alltid till botten eftersom smeten är så "lätt"
Även om man inte gillar de grövre brödsorterna, utan hellre använder sig av den glutenfria finmixen går det att få till brödet på ett bättre (och godare) sätt
Blanda den glutenfria mixen och bakpulvret och rör ned det i äggen. Naturligtvis kan man använda annan typ av glutenfritt, grövre mjöl om man vill, men jag tycker att det just till en lite lyxigare helgfrukost är gott med "vitt" mjöl som ger den här luftiga och lätta konsistensen
Tillsätt den glutenfria mixen och kör till en slät smet. Blanda ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, olja, riven palsternacka och kvarg och blanda om
Min mamma bakade världens godaste maränger. En orsak är naturligtvis att jag försöker att minimera sockerkonsumtionen här i huset, och maränger är ju bland det sötaste man kan stoppa i sig
Mixa resten av ingrediensernaGör så härRulla till bollar. Botten och lock3 dl cashewnötter1 dl linfrön2 dl dadlarEn nypa salt1-2 tsk kardemumma1 msk kokosoljaVatten efter behov (degen ska gå att forma)Mixa cashewnötter och linfrön till mjölMixa ner dadlarnaMixa ned resten av ingredienserna. Mandelmassa1 dl bötlagda skalade mandlar1 msk kokosoljaVanilj efter smak (jag gillar stora mängder)3 msk agaveMixa mandlarna till mjöl. Mixa resten av ingrediensernaCashewgrädde2 dl cashewnötter mixade till mjöl1 tsk äkta vanilj1 päron1-2 msk agave1,5-2 dl vattenMixa cashewnötter till mjöl
Ställ ut knäckformarna på en bricka och strö i hackad mandel i ungefär hälften av formarna, alternativt att du har i mandelhacket i den färdiga knäcksmeten
Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.