Jag har mest bakat matbröd med jäst den senaste tiden, men fick lust att göra ett bikarbonatbröd. Inspiration till det fick jag när vi var på resturang Sjögräs i Stockholm, och jag fick ett så gott, mörkt bröd från Friends of Adam som jag tror var ett bikarbonatbröd
Som ni säkert märkt så brukar jag baka mina glutenfria formbröd i stort sett efter samma princip. 50 g färsk jäst5 dl knappt ljummet vatten, ca 34 - 35 grader½ dl olja - kokosolja blev det den här gången, men det går bra med raps, hampa, avocado- eller mandelolja½ dl mörk råsirap - vanlig mörk sirap går också bra2 msk nyponpulver - malt av hela nyponet (köper jag på Bravara eller Immun)1 dl solrosfrön1 dl pumpafrön1 dl torkade berberis1 dl gula russin8 färska, urkärnade och finskurna dadlar1 dl grovhackade, naturella pistaschnötter1 dl oskalad, grovhackad mandel5 dl mörkt bovetemjöl3 dl durramjöl2 dl rårismjöl2 msk husk/malda psylliumskal1½ tsk saltBilder på en del av ingredienserna hittar du här
Och sorry, jag har inte hittat särskilt många glutenfria köpebröd som uppfyller de kriterierna. Mitt bröd vill jag ha grovt, fiberrikt, saftigt, gott förstås, och fullproppat med näring, inte bara kalorier, tillsatser och luft
Vi fortsätter försöken med att äta enligt FODMAP och då ska man bland annat äta glutenfritt. Det köpta glutenfria bröd jag ätit har inte varit särskilt gott, så jag testar flera olika recept som låter goda
Lättbakad glutenfrikavring med fyllig och djup smak som kommer av brödkryddorna och sirapen. Glutenfri snabb kavring5 dl filmjölk. 7 dl (420 g) glutenfri mjölmix. 7 dl (420 g) glutenfri mjölmix
Riktigt goda blev de här grova hälsobullarna, det intygar även maken. Jag äter drösvis med morötter. I år hade vi tur med morotsskörden, och fick riktigt mycket, och när den inte räcker till köper jag helst ekomorötter i affären
I morse gick jag i alla fall upp och bakade glutenfria scones. Det är som det ska, glutenfritt är alltid lite kladdigare så det ska man inte bry sig såmycket om
Blev ett mörkt glutenfritt bröd också förra helgen. Det här tyckte jag var såå gott att jag bra kan göra det åt hemmafolket trots att det är glutenfritt, alltså rekommenderar verkligen det här receptet
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.