Glöggcheesecake
www.baka.se
www.baka.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 200 g pepparkakor
  • 185 g vit choklad
  • 12,5 dl vispgrädde
  • 14 dl röda vinbär
  • 1150 g färskost
  • 11,25 dl socker
  • 11 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 14 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 10,25 dl glögg
  • 1130 g vit choklad
  • 10,75 dl grädde
  • 12 dl vispgrädde
  • 1100 g färskost
  • 13 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 10,5 dl vatten
  • 11,5 dl Glögg
  • 12 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 11 dl vispgrädde
  • 1 färsk rosmarin några kvistar
  • 14 st pepparkakor
  • 11 st fikon
  • 1 Dr. Oetker Golden & Shiny PearlsKlä botten på en 20 cm springform med bakpapper. Täck kanterna i formen med plastfilm eller bakpapper.
  • 1 Krossa pepparkakorna till fina smulor.
  • 1 Smält den vita chokladen i mikrovågsugnen i 30 sekunder åt gången och rör om ibland.
  • 1 Häll den smälta vita chokladen i pepparkakssmulet och rör om till en jämn smet.
  • 1 Pressa pepparkakssmeten mot botten och kanterna av springformen (ca 1-2 cm tjockt) och ställ formen i kylen så botten stelnar.
  • 1 Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • 1 Vispa grädden lätt och ställ åt sidan.
  • 1 Mät upp färskost, socker och vaniljsocker i en annan skål och rör samman.
  • 1 Mosa röda vinbären och puréera dem med en stavmixer. Sikta ned vinbärsjuice genom en sil i ned i färskosten. Blanda tills det är jämnt.
  • 1 Värm glöggen och pressa krama ur gelatinbladen. Lägg ned gelatinet i den heta glöggen och blanda tills gelatinet löst sig.
  • 1 Häll gelatinvätskan i en tunn stråle ned i färskostkrämen under konstant omrörning.
  • 1 Vänd till sist ned den vispade grädden med hjälp av en slickepott.
  • 1 Häll rödvinbärsfyllningen över pepparkaksbotten och knacka formen mot bordet ett par gånger så att de extra luftbubblorna släpper.
  • 1 Ställ kakan att stelna i kylen ca 2 timmar.
  • 1 Mät upp vit choklad och 0,75 dl grädde i en mikrotålig skål. Smält den vita chokladen och grädden i mikrovågsugnen i 30 sekunder i taget tills chokladen smälts helt i grädden. Blanda tills det är jämnt.
  • 1 Blanda samman färskost och vaniljsocker i en anna skål.
  • 1 Tillsätt den smälta choklad-färskostblandningen till färskosten och blanda jämnt.
  • 1 Värm vatten i en kastrull. Krama ur gelatinbladen. Tillsätt gelatinbladen i det varma vattnet och rör om tills det har löst sig.
  • 1 Häll ner gelatinvätskan i en tunn stråle i den choklad-färskostblandningen och rör om hela tiden.
  • 1 Vänd slutligen ned den vispade grädden.
  • 1 Häll den vita chokladfyllningen jämnt över rödvinbärsfyllningen och knacka formen ett par gånger mot bordet så att eventuella luftbubblor släpper.
  • 1 Ställ kakan kallt ytterligare 2 timmar.
  • 1 Lägg spegeln på kakan efter att den vita chokladfyllningen har stelnat i kylen i cirka 2 timmar.
  • 1 Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  • 1 Mät upp glögg i en skål.
  • 1 Värm vatten i en kastrull.
  • 1 Krama ur gelatinbladen och låt dem lösas upp i det varma vattnet.
  • 1 Häll gelatinvätskan som en tunn stråle ner i glöggen och blanda med sked.
  • 1 Skeda glöggspegeln över den stelnade vita chokladfyllningen och ställ kakan att stelna i kylen i ytterligare 4 timmar.
  • 1 Tips! Genom att blanda glöggspegeln med sked undviker du luftbubblor som annars är lätt att få om man vispar. Om bubblor ändå råkar uppstå kan du sticka dem med en tandpetare.
  • 1 Vispa vispgrädden till ett fast skum och smaksätt med vaniljsocker. Lägg den vispade grädden i en spritspåse med valfri spritstyll och spritsa grädden på ena sidan av kakan som en halvmåne. Placera ut några kvistar rosmarin. Hacka pepparkakorna grovt och strössla över kakan. Skölj och klyfta fikonet och placera på kakan. Dekorera slutligen med Golden & Shiny pearls.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.