Gittans enkla wienerbröd
www.matklubben.se
www.matklubben.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • ½ pkt jäst
  • 12 dl kall mjölk
  • 1200 g rumstempererat smör eller margarin
  • 11 msk strösocker
  • 16 dl vetemjöl
  • 1 Fyllning
  • 175 g smör eller margarin
  • 11½ msk strösocker
  • 11½ tsk vaniljsocker
  • 1 Pensling
  • 11 ägg
  • 1 Glasyr
  • 11 dl florsocker
  • 1 Ett par droppar kallt vatten
  • 1 Tillbehör
  • 1 Bullformar av papper
  • 1½ pkt jäst 2 dl kall mjölk 200 g rumstempererat smör eller margarin 1 msk strösocker 6 dl vetemjöl Fyllning 75 g smör eller margarin 1½ msk strösocker 1½ tsk vaniljsocker Pensling 1 ägg Glasyr 1 dl florsocker Ett par droppar kallt vatten Tillbehör Bullformar av papperRör ut jästen i lite av mjölken i en skål. Tillsätt resten av mjölken. Blanda ner matfettet skuret i bitar, socker och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop allt till en deg, för hand eller med elvispens degkrokar. Ta upp degen och kavla ut den på ett mjölat bakbord till en fyrkant, ca 40x40 cm. Skär degkakan i 25 mindre fyrkanter, ca 8x8 cm. Gör fyllningen: Rör matfett, strösocker och vaniljsocker smidigt. Fördela fyllningen mitt på varje fyrkant. Vik in hörnen och nyp ihop runt fyllningen. Lägg varje bulle i en form. Ställ dem på en plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 2 timmar på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla wienerbröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter. Låt dem svalna. Gör glasyren. Blanda florsocker och vatten. Glasera wienerbröden med hjälp av en tesked. Låt glasyren stelna.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.