1 Fyllning:
2 dl äppelmos eller annat mos eller 2 msk vatten
1150 g
mandelmassa, riven
1 Till
pensling: 1 uppvispat ägg
1 Glasyr:
1 dl florsocker
11 msk
vattenSmält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken samt värm till 38 grader. Lös jästen i en stor bunke med 1 dl av den varma mjölken och tillsätt sedan övrig mjölk, smör, salt, socker och det mesta av vetemjölet (spara 1 dl till utbakning). Arbeta ihop till en deg i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Lät degen jäsa 30 minuter övertäckt. Hacka eller riv mandelmassan i bitar så blir det lättare att blanda ihop det till en massa med äppelmoset. Knåda degen några minuter på mjölat bakbord. Dela degen i 5 delar och knåda varje del till en bulle samt lägg under bakduk. Kavla ut varje del till en rundel, 25x30 cm likt stora pizzor. Dela varje rundel i åtta tårtbitar likt pizzaslizar. Lägg en till två msk fyllning på den breda sidan, en bit in vid kanten på varje triangel och rulla ihop till en giffel från kanten. Tänj lite på degen så att spetsen kommer på undersidan. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Pensla med gifflarna uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fin färg. Ta ut och låt svalna något innan servering. Rör ut florsockret med vatten och ringla på gifflarna när de har svalnat (valfritt). Låt stelna någon halvtimme.
Vispa ägg med socker bak- vaniljpulver lägg i kylen. Fyllning. Över jäst o mjölk smält smör över de lägg sist äggsmeten jobba degen med vantar eller handen lägg i skylen 30 min att jäsa smält dadlar massa med olja knåda ordentligt till deg lägg på degen och rulla till gifflar som kanel gifflar. Mixa valnötter med socker kardemumma eller kanel till fyllning av små bullar som bollar lägg ugnen recepten används till också wienerbröd sylt och vanilj kräm det ska jag pröva nästa gång 3 ägg
Jag är faktiskt riktigt nöjd med slutresultatet, frasiga gifflarmed ost och skinka som fyllning. Några av gifflarna läckte lite fyllning men det var inte hela världen
Det var ett bra tag sedan jag gjorde tvåfärgade gifflar och tyckte det var dags igen. Denna gången har jag gått efter eget huvud, fyllt dem med hasselnötskräm/nutella och använt mig av min erfarenhet
Fyllning. Lägg gifflarna på plåtar med bak-plåtspapper. Rör i oljan och ringla chokladen över gifflarna. Lägg en klick fyllning där snibben är som bredast
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.