15 dl
mjölk 100 g smält margarin 1 ½ dl strösocker ½ tsk salt 1 ägg 1 paket jäst, 50 g 14 dl vetemjöl ½ dl vetemjöl till utbakningenBlanda som en vanlig deg och baka ut direkt till 4 limpor. Låt jäsa 30 min på plåten. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader När bröden svalnat: Skär drygt 2 cm tjocka skivor och dela dem på längden. Lägg de blivande skorporna bredvid varann på en plåt med en snittyta upp. Blir 2 plåtar. Sätt in en plåt i taget och rosta i 175 grader. När ena sidan av skorpan fått fin färg så vänd på dem. Detta tar lite tid men när färgen väl börjar komma så går det jättefort. Akta så du inte bränner dem. När båda plåtarna är rostade lägger du alla skorpor på varann på en plåt och sätter in i ugnen på 50 grader. Sätt en metallgrej i kläm på ugnsluckan så den är lite öppen. Nu torkas skorporna. Gör det gärna över natten. För att veta att skorporna är torra inuti. Smaka på dem :) Ett bra tips: Ha inte fläkten på i köket, eller ett fönster öppet. Drag gör att det jäser sämre eller inte alls!
Just dessa skorpor må vara det godaste som finns när det kommer till saffran. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten)
Jag hittade ett recept i Monica Eisenmans bok "Två Systrars Söta" och de här receptet kallar hon för Mormor Gretas kardemummaskorpor och att de blev en favorit hos deras kunder på deras cafè och ja kan förstå varför
För några år sedan blev jag serverad denna sill av en kollega och trots att min inte så stora förtjusning av denna för så många delikatess inte är så stor brukar jag alltid smaka en liten bit
Börja med att bryna högreven med smör och rikligt med salt samt vitpeppar så den får färg runt om. Lägg i hälften av grönsakerna i grytan, lägg köttet på och resten av grönsakerna ovanpå
Kakorna innehåller mycket socker och blir därför lite knäckiga i konsistensen. Kakorna pöser upp under gräddningen för att sedan sjunka ner och bli de lätt krackelerade seg-hårda formkakorna
Skorpor till utflykten proppade med nyttigheter som nötter, apelsin och kardemumma. Vi har gjort de här skorporna många gånger tidigare och det är bara att ställa sig och göra en omgång till så att vi har till alla sommarens utflykter
Receptet på de här munkarna finns hos Lands bloggare Katarina Ekeström. Och hon tipsar om att införskaffa både en bra köksvåg och en pålitlig kökstermometer för att verkligen lyckas med det här receptet
Och det kan ju behövas för jag hittade ett recept på saffransskorpor för evigheter sen och nu har jag äntligen bakat dem och de var verkligen försvinnande goda till en kopp té
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.