175 grader
Om man vill lyxa till bullarna ytterligare kan man även röra ihop en glasyr med florsocker och vatten och ringla över eller pudra florsocker
Deg
50 g
jäst för söta degar
½ tsk
salt
4 dl
mjölk
2 dl
socker
1 g
saffran
150 g
smör
130 g
smör
4 dl
florsocker
Lite salt
1 jätteliten
droppe)
30 min
Vispa ägg med
½ tsk
vatten och pyttelite salt
250 grader
och sänk samtidigt temperaturen till
175 grader
Om man vill lyxa till bullarna ytterligare kan man även röra ihop en glasyr med florsocker och vatten och ringla över eller pudra florsocker
2 dl mjölk1½ dl socker½ tsk salt1 pkt jäst för söt deg3 msk vattenca 10-15 dl Proteinrikt vetemjöl tex Manitoba Cream, vanligt mjöl går bra, men proteinrikt mjöl ger mycket saftigare och mindre smulig deg2 tsk stött/grovmald kardemumma2 vispade ägg225 g rumstempererat smör (jag använde 235 g ICA smörgåssmör (Smör&Raps) denna gång och kommer göra det fler gånger). 2 dl mjölk1½ dl socker½ tsk salt1 pkt jäst för söt deg3 msk vattenca 10-15 dl Proteinrikt vetemjöl tex Manitoba Cream, vanligt mjöl går bra, men proteinrikt mjöl ger mycket saftigare och mindre smulig deg2 tsk stött/grovmald kardemumma2 vispade ägg225 g rumstempererat smör (jag använde 235 g ICA smörgåssmör (Smör&Raps) denna gång och kommer göra det fler gånger)
Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet tillsammans med sockerbiten. Smält matfettet, blanda ner saffranet i det varma matfettet och låt fräsa en minut under omrörning
Snart är det dags för lucia och då är det givet med lussebullar. Enligt en sägen härstammar denna smakrika bulle från 1600-talets Tyskland då Djävulen utklädd till katt slog barn, medan Jesus i skepnad av ett barn gick runt och delade ut bullar till alla snälla barn
Att få till saftigalussebullar kan vara en utmaning även om när man använder vanligt mjöl. Detta receptet la jag in på allergimat för ungefär ett år sedan om någon känner igen det
The post Saftiga glutenfria lussebullar appeared first on Angelas Heaven. Jag hade lite riven mandelmassa i degen för att se om det blev saftigare och jisses vad gott det blev
Testbakade förstås och jag måste säga att än om det inte blev de vackraste lussebullar jag någonsin gjort, så var det definitivt de luftigaste och saftigaste
1Annas saftigalussebullar50 g jäst 5 dl mjölk 3 % 150 g smör 250 g kvarg 2 dl strösocker 1 g saffran [2 förp] 1 tsk salt 16 dl vetemjöl, ev lite mer russin. 1Pensling1 ägg 1 msk mjölkAnnas saftigalussebullar
Vanligtvis brukar jag använda mig att ett recept med kesella vilket ger saftiga bullar men till mitt senaste bak bytte jag ut kesellan mot ägg samt mer smör (riktigt smör, jag använder aldrig margarin) i degen
Lussebullar, julkalendrar och tomtar. Men lussebullar bakades hemma när jag var liten, dans runt julgranen erbjöds i hyresgästföreningen i Sätra med trevliga grannar och säkert annat smått trevligt
Det här enkla och sjukt saftiga banan och valnötsbrödet passar perfekt till brunchen eller helgfrukosten och passar lika bra att toppa med smör och en skiva ost som mosad avokado med krispiga grönsaker
Det blir fantastiskt saftigalussebullar som inte är så snygga men alltid gör stor succé. Jag såg på Hela Sverige Bakar nyligen att det här med att ha rumstempererat i stället för smält smör ger saftigare bullar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.