15 l
oseparerad mjölk 5 l separerad mjölk 2 dl filmjölk, så färsk som möjligt 3 msk löpe 1 msk vatten havssaltPastörisering
Börja med att pastörisera mjölken. Det vill säga värm den till 63 grader. Ystning
För att mjölken ska mogna så värm eller kyl den till ca 36 grader i en timme. Tillsätt filmjölken och låt blandningen vila i 10 minuter. Då får mjölksyrebakterierna bästa tänkbara start, de kommer sedan att fortsätta leva och föröka sig och ge karaktär till osten så länge det finns något mjölksocker kvar. Blanda löpe och vatten snabbt och låt blandningen vila lite. Fortsätt hålla temperaturen på filmjölksblandningen vid ca 36 grader och tillsätt löpen upplöst i vatten. Låt blandningen vila och koagulera i ca 45 minuter, en timme. Efter ca 45 minuter kontrollera att ostmassan är klar genom att skära ner i den med en stor kniv och lyft upp den lite. Delar den sig fint med en rak snittyta är ostmassan färdig att börja arbeta med. Skär den i 2 cm stora kuber och rör sen försiktigt i ca 10 minuter. Höj samtidigt temperaturen till 40 grader. Dra sedan kastrullen från plattan och fortsätt att röra om var 10 minut under den närmsta timmen. Själva osten
Smaka på ostkornen, om de känns glansiga i mitten och hinnbeklädda så är de klara. Fiska upp ostmassan med en trådsil och lägg den i en form eller borra små hål i hinkar som är godkända för livsmedel. Vänd osten en gång i halvtimmen de första sex timmarna och därefter ca sex gånger per dygn i två dygn. Gnid in osten med salt utan jod och förvara den i 6-8 grader inuti en plastlåda med lock, lägg en linneduk på botten för att luftfuktigheten ska hålla sig jämn. Vänd osten några gånger per dag, efter tre veckor är den färdig.
50g riven Svedjans gårdsost (eller parmesan). 50g riven Svedjans gårdsost (eller parmesan). Egengjort är så himla gott, det går inte ens att jämföra med köpes, det blir som en helt annan maträtt
7 dl grovt riven lagrad ost, jag använde Svedjans gårdsost. 7 dl grovt riven lagrad ost, jag använde Svedjans gårdsost. 7 dl grovt riven lagrad ost, jag använde Svedjans gårdsost. 7 dl grovt riven lagrad ost, jag använde Svedjans gårdsost
Rotselleri, gratinerad med svensk gårdsost och i form av en fin rulle fylld med rapsoljesås. - fläsksida bakt i äppelcider och myskmadra, äppelträrökt pastramifilet i svart chili och fläskkarré rullad i trattkantareller
Till efterrätt provade vi härligt stark gårdsost (blåmögel) med fruktkompott och stekt bröd, 85 kr. Lent och vackert gult ägg, mörkgrön mangold och krispig kavring, 55 kr Till efterrätt provade vi härligt stark gårdsost (blåmögel) med fruktkompott och stekt bröd, 85 kr Vi åt också en mörk chokladpralin med rejält med gott salt på toppen, 25 kr Oaxen Slip är öppet för lunch mån-fre, brunch lör-sön, samt middag mån-sön (tiderna gäller från 21/6 2013)
Vi började med en drink, Aperol Spritz och till detta serverades en pizza med färskost, karamelliserad lök, svedjans gårdsost och råmarinerade primörer
Osten Dela osten – lägg inte fram så stora bitar, och kombinera med lokala gårdsostar. 1. Glöggen Välj svensk äppelcider, äppelmust och krydda med kanel, ingefära eller smaker du gillar
Svedjans gårdsost är en av dem som vunnit många fina smakpriser, både svenska och internationella. Många har reagerat på avslöjandet om korna på gårdarna i Po-dalen där parmesanostarna tillverkas och letar efter svenskproducerat i stället
Toppa med grovriven smakrik vällagrad ost ( jag hade Svedjans gårdsost)och lite oregano. Toppa med grovriven smakrik vällagrad ost ( jag hade Svedjans gårdsost)och lite oregano
Nu började vi bli mätta, och då passade det bra med säsongens utvalda gårdsost, som just nu var en kittost från Medelpad, till vilken serverades ett vitt vin, en Fürmint Lapis från Királyudvar, återigen i Tokaj i Ungern
150 gram camembertost , (eller annan svensk gårdsost) till 10 sticks. 1. Värm ugnen till 200 grader. Mjöla bakbordet med grahamsmjöl och kavla ut pepparkaksdegen ganska tunt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.