11 lime,
finrivet skal och saftKoka riset enligt anvisningen på förpackningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, häll i vattnet och rör till en jämn smet. Hetta upp olja till 160° i en kastrull med höga kanter. Doppa kräftstjärtarna två och två i smeten med hjälp av två skedar, lägg ner i oljan och fritera till fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Stek vitkålen i olja i en het stekpanna tills den mjuknat, salta. Blanda sweet chilisås med limeskal (endast det gröna) och saften från halva limen till en dippsås. Skär andra limehalvan i bitar. Servera kräftstjärtarna med ris, stekt kål, limebitar och dippsås.
Ta ut riset från kylen och låt det bli rumstempererat medan du förbereder resten av ingredienserna. Rätten serveras ofta med friterat ägg, lime och prik nam pla (chili fisksås)
Tag med en slev och stick i riset så såsen blandas medriset lite grand. Slå i de skivade shampinjonerna och låt dem brynas med i grytan några minuter
Vispa äggvitorna med sockret och ättikan till ett hårt skum. Jag bakade en dubbel sats av denna risekrispies tårta när vi hade vänner på besök och då blir det en hel plåt
Häll nu ner riset, i omgångar, rör om så att all ris är täckt med kola-blandningen. Det blir en härlig jordnöts- och kolasmak på dom, men eftersom det är puffat ris så känns dom luftiga
Salta, peppra och stek i rikligt med rapsolja, så att de i princip blir friterade. Ibland riskerar den att bli mosig och det är jag inte lika förtjust i
Hacka den färska koriandern och blanda medrisetoch servera med limeklyftor. Börja med att skära av toppen på vitlökshuvudet och ställa in den i mitten av ugnen
Fördelen med dessa (Årsnäska ägg) är att man kan förbereda dom någon timme i förväg och ha dom i kylen fram tills dess att dom skall friteras och serveras så dom är bra som ett ”vänta-på-att-maten-blir-klar-snack-ihop-med-en-pilsner”
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.