Fransk galette - en bovetepannkaka | Foodfolder - Vin, matglädje och inspiration!
www.foodfolder.se
www.foodfolder.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl bovetemjöl
  • 11,5 tsk salt
  • 16 dl vatten
  • 13 st ägg
  • 13 dl kolsyrat kallt vatten
  • 14 msk smör att steka i
  • 1100 g emmentalerost
  • 110 st stora skivor av kokt skinka
  • 110 st ägg
  • 1 svartpeppar och flingsalt
  • 1 Ingredienser 5 dl bovetemjöl 1,5 tsk salt 6 dl vatten 3 st ägg 3 dl kolsyrat kallt vatten 4 msk smör att steka i Fyllning: 100 g emmentalerost 10 st stora skivor av kokt skinka 10 st ägg Topping: svartpeppar och flingsalt Skriv utGör så här: Blanda bovetemjöl och salt i en bunke. Vispa ner vatten med elvisp och därefter ägg. Täck bunken med plastfolie och låt den stå två timmar i rumstemperatur.
  • Hyvla osten.
  • Stek äggen på ena sidan, men låt gulan fortfarande vara relativt lös.
  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Vispa bovetesmeten återigen med elvisp och häll i kolsyrat vatten. Stek tunna stora pannkakor i smör, genom att före varje tillfälle vispa smeten och sedan hälla smeten i pannans smälta smör. Vrid runt pannan snabbt så att smeten fördelas i hela pannan, innan den börjar stelna. Gör pannkakorna så tunna som möjligt.
  • Lägg skinka i mitten på varje pannkaka samt lite riven ost. Lägg på ägget med den hela lösa gulan uppåt. Vik upp kanterna på pannkakan så att en fyrkant bildas. Dra ett tag med svartpepparkvarnen över pannkakan och strö över lite flingsalt.
  • Värm galetterna några minuter i ugnen precis före servering och strö över riven ost om det finns någon kvar.
  • Två pannkakor är ganska lagom per person om de serveras med en sallad.
  • När vi var i Frankrike bodde vi i en liten by, Collias. Där fanns inte så mycket. Några små butiker och några restauranger. Men där fanns två viktiga saker. Ett boulangerie och ett crèperie. Då klarar man sig fint.
  • cider är ett bra val till Galetten

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.