Vi tog en tur i husbilen ner till Vadstena och käkade en smarrig picknicklunch som bestod av dessa läckra frallor, fyllda med morotslax samt en enkel potatissallad smaksatt med dippmix (se recept här och här)
Dessa går dessutom snabbt att göra då de bakas med bakpulver och inte behöver någon jästid. Idag startade vi dagen med nybakade tunnbröd, så himla gott
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löses upp
Forma till limpor och lägg dem på en pappersklädd långpanna. 5 msk brödkrydda 2 kg rågsikt (1 påse) 4 limporSmält smöret i en kastrull, häll i vätskan och värm till fingervarmt. 1Smula ner jästen i en bunke och häll över lite av vätskan, rör ut jästen och häll i resten av degvätskan. 1Rör ner salt, sirap, brödkryddor och mjöl men spara lite av mjölet till utbaket. 1Knåda degen ett par minuter och låt den jäsa i 30 minuter. 1Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i fyra delar. 1Nagga dem och pensla limporna med smält smör
*tycker personligen att det är godast med morötter* Lycka till. vetekli 2 dl havrekross el vetekross 2 dl grovt rågmjöl 2 dl grahamsmjöl 5 dl vetemjöl 1 dl linfrön (kan skippas) 1 ½ dl rivna morötter el russin 5 tsk bikarbonat 2 tsk salt 1 liter fil 2 dl mörk sirapBlanda ihop alla torra ingredienser, väldigt noggrant (kan förstöra hela brödet annars) Tillsätt fil och sirap Häll smeten i smorda 2x2 liters formar Ställ formarna nederst i ugnen, OBS ugnen ska vara kall när de sätts in
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.