1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet samt olja och rör så att jästen löser sig. 2. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand
Citronfougasse560 g vetemjöl special250 g durumvetemjöl500 g vatten37 g jästzest av 2 citroner50 g olivolja½ msk honung20 g saltolivolja och polenta till utbakningenBlanda alla ingredienser utom saltet i en degblandare och kör på mellanhastighet ca 9 minuter. Baka ut till fougasse-form = dela upp degen till runda bullar som väger ca 450 g st
Fougasse är den franska varianten av ett flatbröd med anor från romartiden. Fougasse var det första brödet man bakade i en vedeldad ugn för att se om temperaturen var rätt
Smula jästen i en bunke eller köksmaskin och tillsätt vatten så att jästen löser sig. Blanda ner vetemjöl, durumvete, olivolja och salt och arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig, ca 10 minuter
När Focaccia tar steget från Ventimiglia till Menton, så byter det namn till Fougasse. Men fortfarande är det ett bröd som kan vara nästan en hel måltid
10 g jäst 2,5 dl vatten 0,3 dl olivolja 0,5 dl durumvete 7 dl vetemjöl special 2 dl vetesurdeg 2 tsk salt 150 g hela urkärnade oliverSmula jästen i en bunke, häll över ljummet vatten och rör tills jästen löst sig
Bakade även bröd, olivfougasse. Tycker ni om focaccia så gillar ni fougasse. Olivfougasse med rosmarin och timjan, 2 stora bröd (nästan en hel plåt)1 gul lök, hackad2 vitlöksklyftor, finhackade125-150 g urkärnade, hackade svarta oliver325 g ljummet vatten10 g färsk jäst300 g vetemjöl75 g rågsikt75 g grahamsmjöl25 g olivolja10 g havsalt2 msk hackad färsk rosmarin1 msk färsk timjanGarnering
Steg 1 – Deg. Rör ur jästen i vattnet och låt vila 15 minuter. Blanda mjöl och salt på bakbordet. gör en fördjupning i mjölhögen och tillsätt jästvattnet samt olivolja, lite i taget, och arbeta degen i ytterligare 10 minuter till en smidig deg som inte klibbar
Har ett tag varit sugen på att prova att göra fougasse (egentligen från Sebastien Boudets bok) men var som sagt inte så planerande så fick bli en lite enklare variant
Ska försöka mig på en fougasse. när jag tittade igenom mina bilder på mobilen så hittade jag de här goda bröden som vi bakade på vip-helgen hos Magnus Johansson och blev sugen på att baka såna igen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.