Focacciapizza
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 13 liter vetemjöl special
  • 150 gram färsk jäst
  • 11 tsk salt
  • 17 dl vatten, fingervarmt 37 grader
  • 13 msk olivolja
  • 10,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 PÅLÄGG: 4 msk tomatpuré
  • 11 klyfta vitlök
  • 14 msk olivolja
  • 13 dl riven ost, gärna mozzarella
  • 11 dl oliver, svarta kalamata med kärna
  • 116 soltorkade tomater i olja
  • 11 rödlök
  • 18 små tomater, cocktailtomater eller soltorkade tomater
  • 16 skivor kokt eller rökt skinkaSmula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten. Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 3 msk olivolja. Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg. Låt focacciadegen jäsa i 40 minuter. Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja. Du kan också ha ett bakplåtspapper i botten så blir focaccian lättare att få upp sedan. Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna. Tryck och bred ut degen i långpannan. Låt focacciadegen jäsa övertäckt i ca 35 minuter. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn och jäs under tiden degen. Blanda 4 msk olivolja med lika mycket vatten, tomatpure samt pressad vitlök. Pensla över hela degen. Sprid över rosmarin och riven ost. Tryck ner hål förslagsvis ca 16 stycken i rader i degen. Tryck ner en oliv och en soltorkad tomat i varje hål. Klyfta tomaterna i fyra delar var och sprid ut dem över focaccia-degen. Dela skinkan i grova bitar och sprid ut dem. Skala och strimla löken och sprid ut den över degen. Grädda focaccian i 35 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten. Ta ut och låt svalna. Gärna på galler. Skär upp focaccian i fyrkanter eller lagom portionsbitar. Kan serveras varm men också kall till utflykt eller picknick.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.