Jag börjar vecken med att tipsa om ett gott bröd, något jag brukar baka när vi har soppa, för då vill barnen gärna ha nybakt bröd till av någon anledning
Repa och strö över timjan. För över bröd och bakplåtspapper på den heta plåten. 1salt + flingsaltFocaccia 1. Tillsätt 1 msk olja och 1 tsk salt. Tillsätt mjölet lite åt gången och knåda degen, 5 min i maskin och 10 min för hand. Droppa över 3 msk olja och strössla över 1 tsk flingsalt
Brödet serveras då oftast tillsammans med god olivolja och några droppar av den klassiska balsamvinägern från Modena och då gärna den krämiga varianten
Sist vi var hos syrran, så hade hon bakat focacciamed soltorkade tomater, fetaostoch färska örter. Det kommer även att serveras en pastasås med fläskfilé och kantareller och pappardelle
Smörj en långpanna med olivolja och vräk ut degen och tryck ut den så hela långpannan täcks. Tryck till degen med fingertopparna så det blir små gropar jämnt fördelade över degen
Lägg tomater ocholiver i en del av hålen. Det enkla är det goda - en mustig soppa tillsammans medfocacciaoch vardagsmiddagen förändras till en festmåltid
Anna serverar focaccian tillsammans med tillbehör som smör, fetaost, oliver, påläggsmat (typ prosciutto, salami, breasola), körsbärstomater, röd paprika och då fungerar det som en lätt lunch eller kraftig fika
½ paket fetaost. Hittade detta recept på supergott bröd, passar perfekt om du ska servera en gryta, eller ät dom bara som dom är med lite smör på, kanske till kvälls teet25 gr jäst2½ dl vatten2 msk rapsolja1 tsk timjan½ tsk salt½ dl kesella5½ dl mjölmix med fibrer½ rödlök½ paket fetaost (75 gr)6 st svarta oliver (urkärnade)2 msk hackade soltorkade tomaterGÖR SÅ HÄR. Hacka löken och tomaternaSkiva olivernaTärnafetaostenSmula jästen i bunkeVärm vattnet och oljan till fingervarmtHäll det sedan i bunken med jästen, rör om så jästen löser sigTillsätt timjan - salt - kesellaBlanda välTillsätt mjölmixen och blanda, gärna med elvispen(degen är väldigt kletig men så ska den vara)Blanda sedan i rödlöken - hackade tomaterna - oliverna - tärnad fetaostBlanda ihopSkeda upp degen i 10 bullformar (stora bullformar)Jäs under bakduk i 45 minSätt under tiden på ugnen 225 graderGrädda brödet i mitten av ugnen ca 10 minPensla det färdiga brödet med vattenLåt svalna på galler under bakdukSedan är det bara att njuta, antingen tillsoppa eller en god köttgryta, eller ät den som den är, ljummen med lite smör på. 6 st svarta oliver
Efter jäsningen petar du ner tomater, oliver, fetaostoch rosmarin. Oftast gör man kanske focaccia i långpannan, skär den i bitar och serverar på buffén
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.