130 st
fläderblomsklasar nyplockade 1 l rabarber skivad, (ca 500 g) 4 st limefrukt stora i skivor 1 st påse citronsyra (30 g) 2 l strösocker (ca 1,7 kg) 2 l kokande vattenSkaka eller plocka bort insekter. Blommorna är renast när buskarna just börjar blomma. Skölj endast i nödfall. Klipp bort grova stjälkar.
1 Varva
fläderblomklasarna med rabarber, limeskivor från renborstade frukter, citronsyra och socker i en plasthink, kruka eller stålkastrull. Använd inte aluminium eftersom syran fräter.
1 Häll
kokande vatten över ingredienserna. Lägg över en kökshandduk och låt massan stå 2 dygn i rumstemperatur, 3 dygn i källartemperatur. Rör om ibland.
1 Sila
saften och häll den på väl rengjorda flaskor. Korka dem löst eller bind om med plastfolie och förvara flaskorna i kylskåp. Saften har begränsad hållbarhet, den kan lätt börja jäsa. Bäst är att frysa den i plastförpackningar.
1 Blanda
ut den koncentrerade saften med kallt kranvatten eller kolsyrat mineralvatten och servera med is.
Sila av vätskan och häll upp på några trevliga flaskor – Blanda med vatten och njut. Årets flädersaft har stått sina dagar och gottat till sig, så idag är det saftfest
Sommaren därpå påtade mamma i trädgården och kom in med nyplockad rabarber. Pappa byggde en ny bur några år senare på baksidan för att Joppe (och "nytillskottet" Joppelina) skulle kunna få springa omkring fritt och gräva gångar under hela trädgården som mamma, till sin förvåning, en dag många år senare skulle råka trampa igenom med sina trätofflor
Dekorera gärna medlime. Blanda dem med det smälta smöret. När sambon fyllde år i onsdags blev det lite mysfika när han kom hem från jobbet och innan jag skulle iväg på möte på jobbet
Med smak av kanel och vanilj. Servera med glass eller vaniljsås. Saftig, enkel och mumsig rabarber kaka. Smält smöret och vispa ägg och socker vitt och pösigt
Klä en form med bakplåtspapper o ha i rabarben i den. När allt är smält så häll över detta på de torra ingredienserna o blanda o sen kleta över de på rabarbern
Vill man så kan man smaksätta pajen med lite kanel över rabarbern innan man lägger på smuldegen. Skalade och tärnade rabarber som täcker pajformen gott och väl
Tryck ut med tummarna i en springform och ställ den i kylen medan du vispar ihop fyllningen. Klicka på över limefyllningenoch ställ in hela pajen i ugnen
På dagens middags meny kommer det inte finnas med Chutney, tror inte det passar till stekt torsk med nypotatis men, efter en grillhelg är jag /vi, familj som gäster helt besatta
Finfördela ingredienserna med händerna till en grynig massa (eller använd elvisp). Skär rabarbern i ½ cm tjocka bitar, dela jordgubbarna och lägg i en ugnssäker form
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.