Skölj och skaka av blomklasarna, lägg dom i en spann (hink) och lägg ner myntan, citron- och limeskivor.
Låt vattnet koka upp och dra grytan från plattan.
Rör ner socker och citronsyra, rör om så det löses upp.
Häll vattnet i spannen och täck över.
Ställ spannen i sval temperatur och låt den stå 3-4 dagar innan du silar upp den, det gör du enklast genom en silduk, en nytvättad kökshandduk (utan sköljmedel!) eller så använder du en finmaskig sil.
Antingen slår du saften på flaskor eller så häller du den i plastburkar och fryser in, tänk på att både flaskor och burkar ska vara ordentligt rengjorda!
Frys gärna lite saft till isbitar, perfekt att ha och släppa ner i ett glas vitt vin eller mineralvatten.
Den har använts sedan antiken som naturmedicin och fungerar immunförsvarsstärkande, är svettdrivande, botar förkylning, hosta och infektioner i övre luftvägarna
Idag startade jag morgonen med en Chiapudding med smak av hallon och mynta. Ett perfekt nyttigt frukost alternativ som man står sig på länge och är enkelt att variera med massa olika smaksättningar
Ingredienser Portioner. ca 2 l 25 - 30 stora fläderblomsklasar 2 citroner 1 1/2 l vatten 1 1/2 l socker (1 1/2 liter motsarar 1350 g) 1 msk citronsyra (1 msk motsvarar ca 15 g) Lägg till i inköpslistan
Utflykter är en av de största fördelarna med mitt jobb. Fläderblomssaft är något av det godaste som finns i saftväg om ni frågar mig, och så klart är den allra godast om den är hemmagjord
Om du söker på fläder i sökfältet till höger får du upp ett helt gäng med godsaker som man kan göra, bland annat den här flädercheesecaken som jag hade med som bidrag till midsommarfikan förra året
Jag har fått många bra recept och tips ur boken LCHF för tjejer av Cathrine Schück och det som jag testat senast är ärter smaksatta medmynta och citron samt fetaost
Skölj fläderblommorna och citronerna. Häll sockerlagen i bunken över blommorna och citronen. Skiva citronerna tunt och varva blommorna och skivorna i en bunke
Så fräsch och goda med kombinationen av både myntan och citronen. Hade sedan länge bokat in den tillsammans med några av mina vänner men de kunde inte riktigt lika tidigt som mig så jag tjuvstartade lite tillsammans med några av mina tidigare jobbarkompisar
Denna röra har jag gjort tidigare med basilika. Mynta passade precis lika bra i, kanske ännu bättre. Stek i smör/raps olja på medeltemperatur tills den stelnat
Själva processen med flädersaft är inte särskilt svår utan går ganska snabbt att slänga ihop. Fläderblomssaft är min absoluta favorit när det kommer till olika safter, det finns helt enkelt inget godare
Så jag gjorde en bakelse på mynta och dekorerade med de sista jordgubbarna. För er som undrar kan jag meddela att alla mina recept är mina egna om inte annat anges
I år testade vi med ekologiskt rörsocker och ingefära. Svensk sommar och fläderblomssaft går tillbaka till min barndom när farmor alltid gjorde saft och frös in så vi kunde njuta mitt i vintern av härliga somriga smaker
Drömmen när jag (och många med mig) var barn – vart att springa barfota i oklippt gräs, äta rabarber doppade i socker, smultron på grässtrå och dricka sockerstinn fläderblomssaft
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.