Skölj och torka blommorna. Klipp bort de grövsta stjälkarna. Tvätta citronerna noga och skiva dem. Skölj jordgubbarna, snoppa och skiva dem.
Koka upp vattnet, tillsätt strösockret och rör om tills det löser sig. Tillsätt citronsyran.
Varva fläderblommor, jordgubbar och citroner i en stor bunke. Häll över det heta sockervattnet. Rör om.
Låt det stå kallt i kylen 3 dygn. Rör om då och då.
Sila saften. Beräkna ½-1 g (1-2 krm) natriumbensoat per liter färdig saft. Rör först ned natriumbensoat i lite av den färdiga saften, blanda sedan allt. Natriumbensoat kan uteslutas om saften ska frysas.
Häll upp på väl rengjorda flaskor. Saften håller längre om den fryses - fyll då inte flaskorna helt.
Och enkel att göra. Koka upp vatten och socker. Sila ifrån bären och slå upp saften på flaskor. 1 liter jordgubbar10 st fläderblomsklasar1 citron i skivor1 msk citronsyra1 l vatten1 kg socker (jag brukar ta 800 g=mindre söt)1 krm natriumbensoatMosa jordgubbarna och blanda med blommor, citronsyra och citronskivor i en rymlig bunke. Låt stå svalt 3 dygn och sedan är saften färdig
Lata mammans blogg om mat och annat som gör livet värt att leva!
Sambon fick en kakbok för ett tag sedan som heter ”En nypa socker” och här fanns många recept som ska testas, det första vi testade var en variant på key lime pie
I senaste numret av Damernas Värld hittar ni mitt recept på Basilika- och limeglass. Eftersom jag gjorde två smaker men bara ett fick plats i tidningen kommer det andra receptet på rabarber- och fläderglass här
Jag fryser flaskorna och tar upp efter hand. Färgen är fantastisk och smaken är ren jordgubb. Denna veckan har vi haft skolavslutning för flickorna i femman och skolavslutning samt bal med dottern i nian
Detta passar perfekt som fyllning till tårtor, men samt som fyllning och topping i andra bakverk. Eller varför inte toppa glassen och pannkakorna eller servera med lite lättvispad grädde
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.