7 fina
klasar med fläderblommor, färska eller torkade
170 cl
brännvin special eller vodka till essensen. Köp totalt 2 flaskor på 70 cl till färdig snaps.
11 tsk
socker (valfritt)Plocka fina fläderblommor. Rensa dem och klipp bort det mesta av stjälkarna. Kolla så det inte är några insekter med. I BURK: Lägg fläderblommorna i en glasburk på en liter eller liknande. Häll på ca 70 cl brännvin eller så att det täcker blommorna - tryck ner dem lite, lägg eventuellt på en liten skål eller glas som tyngd så att blommorna kommer under spriten och förslut med lock. I FLASKA: Ett alternativ är att fördela dem direkt i en 70 cl flaska - häll ut lite av spriten så att du får plats med flädern. Spriten sparar du att tillföra senare. Låt flädern stå och dra i spriten i tre dagar. Vänd runt då och då. Fläderessensen ska få en gul färg och stor doft samt smak av flädern. Ta upp eller sila bort fläderblommorna. Häll över på en flaska och förslut så har du en fläderessens att späda med sprit till önskad styrka. Innan servering så späder du fläderessensen med brännvin eller vodka till önskad styrka. Vidare kan du ta i lite socker för önskad sötma. Häll förslagsvis ihop 70 cl fläderessens med en extra flaska på 70 cl brännvin. Blanda, smaka av med socker och häll tillbaka på flaskorna samt förslut. Servera flädersnapsen väl kyld.
Flädersnaps3 dl brännvin eller vodka6 fläderblomsklasaren remsa citronskal utan vitt, ca 5 cm1,5 tsk sockerSkölj blommorna och plocka ner dem i en glasburk som rymmer 3 dl, ta bort det mesta av den gröna stjälken
Lata mammans blogg om mat och annat som gör livet värt att leva!
Midsommar veckan är här,äntligen. Här bjuder jag på ett recept med egengjord snaps. Eftersom dryckesintresset är stort hos mig så gör jag gärna så mycket jag kan själv
Detta år inför midsommar testade jag att göra två olika sorters snapsar, det var lite olika bud från de som testade men båda fick godkänt men den som verkade mest populär var citron och flädersnapsen
Mat och lite annat | Mat, lite inredning och annat
Vänner tipsade om att flädern blommade i deras trädgård så vi hämtade hem en halv påse som räckte både till en sats flädersaft och det fick även bli lite flädersnaps
En glutenfri Västerbottensostpaj och egengjord limeaioli samsades med både havskräftor och färska räkor och äntligen fick vi tillfälle att provsmaka vår egen flädersnaps
3 msk flädersnaps, gärna hallands. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in laxfiléerna med blandningen, lägg köttsida mot köttsida, tjock del mot tunn del
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.