Fjällfisk med gräddkokta kantareller, sotad vitkål och höstäpple
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • fiskar, ca 500-700 g/st
  • 1 salt
  • 1 socker
  • 1 peppar
  • 1 vildplockat ört, t ex älgört eller rölleka
  • 1 kantareller, rensade
  • 1 smör
  • 1 gul lök
  • 1 vispgrädde
  • 1 mjölk
  • 1 salt och peppar
  • 1 brunost
  • 1 vitkålshuvud/rotselleri
  • 1 höstäpplen
  • 1 lingon, lätt sockradeFjällfisk på plankaBörja med att lägga träspånet i blöt minst några timmar beroende på tjocklek på spånet eller plankan. Detta är viktigt annars tar det fyr i träet.Filéa fisken och skär skivor på ca ½–1 cm.Lägg fisken på träspånet.Krydda fisken med salt/socker och örter. Låt detta marinera fisken i ca 20 minuter.Lägg sedan spånet med fisken mitt över glöden och låt värmen från glöden och plankan tillaga fisken. Man kan också tillaga fisken när elden mognat och fin glöd träder fram.Ställ plankan lätt lutande mot en sten från elden, det tar ca 5–10 minuter, beroende på hur tjocka fiskbitar man har och vilken värme man tillagar på.Vrid på plankan då och då så att fisken blir jämnt tillagad.Krydda den färdiga fisken med nymald svartpeppar innan servering.Gräddkokta kantareller med brunostBorsta och rensa svampen. Skär bort dåliga bitar och se till att ingen jord följer med. Är svampen mycket svår att få ren så kan du skölja den försiktigt i kallt vatten.Riv eller skär svamparna i rustika bitar.Skala och hacka löken.Värm en stekpanna över elden.Lägg i svamparna och låt vätskan i svamparna koka bort.Lägg ner smöret i pannan och sänk värmen något. Lägg i löken och låt den fräsa med svampen i ca 5 minuter. Löken ska vara mjuk och glansig och svampen ska ha fått fin färg.Tillsätt grädden och mjölken och låt såsen puttra 10–15 minuter tills den börjar tjockna.Salta, peppra och tillsätt riven brunost. Stek en stund till så att den läggs som ett lager runt svampen. Smaka av.Sotad vitkål eller rotselleriLägg ner grönsakerna i en bra kolbädd. Snurra lite på dem så att dom blir brända helt runt om. Man får känna sig fram tills när dem är klara, men räkna med ca 30–40 minuter beroende på storlek.Efter det skalar du av det brända, ungefär de två yttersta lagrena. Använd plasthandskar så att du inte bränner dig.Hacka eller riv kålen i bitar, krydda med salt, peppar och lite kallpressad rapsolja och det grillade höstäpplet.HöstäppleLägg äpplet nära elden så det bara får värmen från elden.Vänd på äpplet under tiden tills det känns mjukt.Dela äpplet och ta ut kärnhuset. Bryt upp i bitar, blanda sedan ner detta i kålhacket.ServeringToppa den glödbakade fisken med kantarellerna, vitkålröran och toppa sedan allt med de lättsockrade lingonen.Ät direkt eller servera med ett gott, glödbakat bröd. Njut!

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.