1 lingon,
lätt sockradeFjällfisk på plankaBörja med att lägga träspånet i blöt minst några timmar beroende på tjocklek på spånet eller plankan. Detta är viktigt annars tar det fyr i träet.Filéa fisken och skär skivor på ca ½–1 cm.Lägg fisken på träspånet.Krydda fisken med salt/socker och örter. Låt detta marinera fisken i ca 20 minuter.Lägg sedan spånet med fisken mitt över glöden och låt värmen från glöden och plankan tillaga fisken. Man kan också tillaga fisken när elden mognat och fin glöd träder fram.Ställ plankan lätt lutande mot en sten från elden, det tar ca 5–10 minuter, beroende på hur tjocka fiskbitar man har och vilken värme man tillagar på.Vrid på plankan då och då så att fisken blir jämnt tillagad.Krydda den färdiga fisken med nymald svartpeppar innan servering.Gräddkokta kantareller med brunostBorsta och rensa svampen. Skär bort dåliga bitar och se till att ingen jord följer med. Är svampen mycket svår att få ren så kan du skölja den försiktigt i kallt vatten.Riv eller skär svamparna i rustika bitar.Skala och hacka löken.Värm en stekpanna över elden.Lägg i svamparna och låt vätskan i svamparna koka bort.Lägg ner smöret i pannan och sänk värmen något. Lägg i löken och låt den fräsa med svampen i ca 5 minuter. Löken ska vara mjuk och glansig och svampen ska ha fått fin färg.Tillsätt grädden och mjölken och låt såsen puttra 10–15 minuter tills den börjar tjockna.Salta, peppra och tillsätt riven brunost. Stek en stund till så att den läggs som ett lager runt svampen. Smaka av.Sotad vitkål eller rotselleriLägg ner grönsakerna i en bra kolbädd. Snurra lite på dem så att dom blir brända helt runt om. Man får känna sig fram tills när dem är klara, men räkna med ca 30–40 minuter beroende på storlek.Efter det skalar du av det brända, ungefär de två yttersta lagrena. Använd plasthandskar så att du inte bränner dig.Hacka eller riv kålen i bitar, krydda med salt, peppar och lite kallpressad rapsolja och det grillade höstäpplet.HöstäppleLägg äpplet nära elden så det bara får värmen från elden.Vänd på äpplet under tiden tills det känns mjukt.Dela äpplet och ta ut kärnhuset. Bryt upp i bitar, blanda sedan ner detta i kålhacket.ServeringToppa den glödbakade fisken med kantarellerna, vitkålröran och toppa sedan allt med de lättsockrade lingonen.Ät direkt eller servera med ett gott, glödbakat bröd. Njut!
Eller inte hela rätten, utan den sotadevitkålen. Vitkålshuvud. Detsamma med salt och peppar. På föreläsningen med Paul Svensson i förra veckan, var det här en av rätterna han lät oss smaka på
Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och klä en pajform med degen. Blanda Crème Fraiche med majonäsen. Blanda alla ingredienserna till pajdegen och knåda ihop dem till en smidig deg
Förra veckan lagade jag den här goda rätten med fläskfilé och kantareller. Salt och sv. Skär fläskfilén i en cm tjocka skivor, bryn köttskivorna i smör och krydda med salt och svartpeppar
Kryddad runt om var den med salt, svartpeppar och timjan. Bilderna är tagna med vår "resekamera", vi ber att få ursäkta oss för den lite sämre kvalitén som inte har något att göra med hur maten smakade
Dela smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjölet i en skål. Tillsätt kvarg, fond och salt. Tillsätt de stekta kantarellerna och smaka av med salt och peppar
Låt den fräsa på medelvärme någon minut eller två innan vitkålenoch fänkålen tillsätts. Jag äter gärna stekt vitkål som den är tillsammans med en skiva bröd
Man fullkomligen överfalls av recept med svamp, frukt, bär, rotfrukter och annat som skördas den här tiden på året så jag är väl inte sämre än att jag kan komma med ett bidrag jag också
Förra veckan köpte jag skinkstek för att vi skulle göra skinksnitzel och då passade jag på att köpa två stycken, så den här veckan blev det något helt annat med skinkstek
Klä en pajform med tinad smördeg, pricka botten och kanter med en gaffel. Servera med sallad. Skiva baconet och fräs det i en stekpanna, häll av fettet och lägg baconet åt sidan en stund
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.