Fisksoppa med saffransaioli
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 12 vitlöksklyftor
  • 14 potatisar av fast sort
  • 11 fänkålsstånd
  • 1½ påse saffran
  • 12 dl torrt vitt vin
  • 11 vatten
  • 13 msk koncentrerad fiskfond
  • 11 burk körsbärstomater
  • 1500 g benfri vit fiskfilé, till exempel torsk, kolja eller gös
  • 12 msk finhackad dill
  • 1 olivolja att steka i
  • 1 salt och nymalen svartpeppar
  • 11 ägg
  • 11 msk vitvinsvinäger
  • 11 riven vitlöksklyfta
  • 12 dl olja med neutral smak
  • 1 salt och malen vitpepparSkala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna potatisen. Strimla fänkålen (gärna med mandolin) och fräs allt med saffran i olivolja. Tillsätt vin, vatten och koncentrerad fiskfond. Koka i 10 minuter. Tillsätt tomaterna och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • 1 Skär fisken i tärningar och vänd ner i soppan. Koka tills fisken är klar, cirka 5 minuter. Strö över dillen.
  • 1 Lägg alla ingredienserna till aiolin i en hög mixerskål. Alla ingredienser ska vara rumsvarma. Kör ihop med stavmixer till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar. (Om Du vill göra på traditionellt sätt använder Du bara äggulan och är försiktig med oljan.)
  • 1 Servera soppan med ett gott bröd - t ex mitt brytbröd.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.