1500 g
benfri vit fiskfilé, till exempel torsk, kolja eller gös
12 msk
finhackad dill
1 olivolja
att steka i
1 salt
och nymalen svartpeppar
11
ägg
11 msk
vitvinsvinäger
11 riven
vitlöksklyfta
12 dl
olja med neutral smak
1 salt
och malen vitpepparSkala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna potatisen. Strimla fänkålen (gärna med mandolin) och fräs allt med saffran i olivolja. Tillsätt vin, vatten och koncentrerad fiskfond. Koka i 10 minuter. Tillsätt tomaterna och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
1 Skär
fisken i tärningar och vänd ner i soppan. Koka tills fisken är klar, cirka 5 minuter. Strö över dillen.
1 Lägg
alla ingredienserna till aiolin i en hög mixerskål. Alla ingredienser ska vara rumsvarma. Kör ihop med stavmixer till en tjock majonnäs. Smaka av med salt och vitpeppar. (Om Du vill göra på traditionellt sätt använder Du bara äggulan och är försiktig med oljan.)
1 Servera
soppan med ett gott bröd - t ex mitt brytbröd.
Servera soppan medsaffransaioli och bröd. Smaka av med salt och peppar. Saffransaioli. Blanda majonnäs med stött saffran och riven eller pressad vitlök i en skål
Slå över vinet och låt reduceras tillsammans med rotfrukterna i några minuter. Vispa samman med äggulorna och tillsätt sedan oljan i en smal stråle medan du vispar
Förra helgen var jag på en mysig tjejfest och blev jag bjuden på en sådan goood fisksoppa så när jag kom hem senare på kvällen sa jag till Magnus att nästa helg då ska jag bjuda dig på denna supergoda soppa
Som föräldraledig är jag mer medveten om när solen går ner än tidigare. Det här soppan fick lite uppiggning med gurkmeja, eftersom den annars är lite blek och inte ser så himla kul ut
Gör jag en "helg" fisksoppa så brukar jag ha i både torsk och lax och även musslor men det här blev en "mitt i veckan" soppa som fick bli lite enklare helt enkelt
Och smaka av med lite salt, fiskkrydda och lite cayenne. Runda av med vispgrädde & låt sjuda upp. Serveras genast tillsammans med aioli och ett gott bröd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.