Kålrotslåda har en given plats på det finska julbordet, så jag är uppvuxen med denna underbara rätt. Koka kålroten med vatten och salt tills den är helt mjuk
Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemp ett dygn. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper. Skär ett snitt i kanten på kakan runt om hela och riv med hjälp av gaffel till två tunna kakor
Sätt stjärnorna till kalla plåtar med bakplåtspapper på. Vispa sedan försiktigt till slät marmelad med elvisp eller stavmixer, marmeladen är het och bränns om du får stänk på dig
Till fyllningen kan man koka katrinplommon mjuka med litet vatten och mixa blandningen. Kavla genast ut degen ganska tunt och dela i kvadrater med ca 10 cm sida. Pensla eventuellt med uppvispat ägg och grädda vid 250 grader till vacker färg. Kan även bakas ut som halvmånar, runda degplattor fylls med ca 1 tsk plommonmarmelad, viks ihop och kläms till med gaffel längs kanten
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Jag älskar verkligen finska pinnar. Pensla kakorna med uppvispad äggvita och strö över hackad sötmandel och pärlsocker
Vanliga olw stjärnormed creme fraiche,lök, svart eller röd kaviar och en liten dillkvist. I somras kom jag på att hmmm det är nog supergott att göra ”stjärnor som tilltugg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.