11 kg
potatis 1.5 dl vetemjöl 2 st ägg 3 msk smör eller margarin 0.5 tsk salt Fyllning: 100 g skinka hackad rökt 200 g keso 1 dl crème fraîche 1.5 msk smör eller margarin 2 st äggulor 0.5 tsk salt Pensling: 1 st äggvita Ugn: 250 °Koka den skalade potatisen. Häll av vattnet och mosa den. Blanda i mjöl, ägg, smält matfett och salt.
1 Forma
moset till 8 bullar som läggs på smort fat eller smord ugnssäker form. Gör en grop i varje bulle.
1 Blanda
ingredienserna till fyllningen och lägg en klick i varje bulle. Pensla med äggvitan.
1 Grädda
ca 15-20 minuter mitt i ugnen. Ät med en fräsch sallad eller lingonsylt.
Vispa ihop grädde och creme fraiche med pressad vitlök, salt, peppar och smulad oregano. Om gratängen början bli bränd täck med folie och flytta ner gratängen längst ner i ugnen
Ingredienser Portioner. 4 750 g kokt, kall potatis (750 g motsvarar 8-10 st) 4 dl mjölk (3 %) 2 msk vetemjöl 1/2 msk smör eller margarin 1 krm peppar Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Smör 5
Ett gott och lite ”lättare” alternativ till potatisgratängen med inspiration från mitt kök 2012. Smörj 4 små portionsformar med smör och fördela blandningen jämt. Toppa medmed den rivna osten och baka i ugnen cirka 20-30 minuter, 175 grader
Börja med potatiskakan. Klä in en springform med bakplåtspapper i botten och runt kanterna. Skiva över lite smör, strö över ett lager västerbotten och krydda med salt och peppar
Kålrotslåda har en given plats på det finska julbordet, så jag är uppvuxen med denna underbara rätt. Koka kålroten med vatten och salt tills den är helt mjuk
Ta av från värmen och mixa med mixerstav till en slät massa. Vad är en jul utan finska julstjärnor. Nu ska jag ta mig an den super stora tvätthögen som ska vikas och läggas in i skåpen innan det är lov att krypa upp i soffan med värmefilten, ett glas glögg och en julstjärna
Blanda potatisen med salt, peppar, timjan och smält smör. Potatiskakan åt vi till kall skivad lammstek som blivit över i påskhelgen, wokade grönsaker och en kall sås med vitlök och grekisk yoghurt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.