Jag har den senaste tiden läst en del om ayurveda och försökt förstå/lista ut vilken personlighet/kroppstyp som mest stämmer in på mig och vad jag med tanke på det borde äta för att må som bäst
Näringsrikt med mycket fibrer och stor andel proteinrika frön som mättar. Att nattjäsa glutenfritt bröd är inte lika lätt att lyckas med som med tex råg eller vetedeg
Det är förvisso inte ett bröd som man slänger ihop i ett nafs när andan faller på, det tar sina modiga timmar att baka, men i gengäld så får man ett riktigt härligt och tuggigt bröd med god smak och knaprig skorpa
Glutenfritt sodabröd medsolrosfrön och teff. s innehåller ingen jäst utan bakas med bikarbonat. Typen är brittisk fullkornsscones eller irländskt sodabröd (soda bread – ”soda” syftar på bikarbonat) med ägg i degen
De här kexen kom till i hastigt mod när jag skulle göra små snittar med skagenröra och upptäckte att jag inte hade det skivade formbröd i frysen som jag var övertygad om att jag hade
Smula jästen i den rostfria kitteln och lös upp med hälften av vattnet,. ½ dl torrostade solrosfrön. Mät upp mjölmix, majsmjöl och solrosfrön i en bunke
Var noga med måtten. Idag blev det bakning av fiberfrallor som är glutenfria. Låt degen vila i bunke täckt med plast i ca 2 h. Klicka ut degen med hjälp av två skedar till 8 frallor på en plåt klädd med bakplåtspapper
Mjuka och goda frallor med mycket fibrer. Klicka ut den lösa degen på plåtar med bakplåtspapper. Fukta händerna med vatten och forma degklickarna till bullar
Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Men då gör jag scones på morgonkvisten, väldigt fort gjort att blanda ihop degen/smeten och så gräddas dom medan jag sminkar mig och gör alla andra sysslor
Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet
Mixa dem med en stavmixer tills keson blir lite slät, då slipper du kesoklumpar i brödet. Låt degen stå och svälla medan du värmer ugnen, i 10 min. Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper. Forma 6 st platta bröd, pensla med ägg och strö på sesamfrön
Thaisoppa med röd curry och kokosmjölk. Jag gjorde den här soppan för flera veckor sedan medan det fortfarande var kallt och snön låg kvar på marken, men jag tycker det kan vara gott med en varm soppa lite när som helst på året
Krämig jordnötsfyllning med krispigt mörkt chokladtäcke. Lägg solrosfrön, kakao och dadlar i en mixer eller matberedare och mixa tills du har en smet som håller ihop
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.