500 gram
lammfärs, blandfärs, viltfärs eller nötfärs
11,5 dl
ströbröd
12 dl
mjölk
12
ägg
11 dl
hackad gul lök
12 vitlöksklyftor,
pressade
11 dl
smulad fetaost
10,5 tsk
salt
12 krm
vitpeppar
12 msk
olivolja att steka i
1 Klyftpotatis:
700 gram små potatisar typ delikatesspotatisar eller stora av fast sort
11 röd
paprika
11 dl
svarta oliver ex. Kalamata
12 msk
rapsolja
11 krm
salt
10,5 krm
vitpeppar
1 Tzatziki:
1 pressad vitlöksklyfta
13 dl
grekisk yoghurt, matyoghurt
11 gurka,
riven och utpressadFörbered först potatis och tzatziki: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och rensa potatisen. Skala den om den har jordigt skal. Fint skal kan du lämna på. Dela potatisen i klyftor eller halvor om de är små. Skölj och skär paprikan i grova bitar. Skölj potatisklyftorna i ett durkslag. Lägg potatis, paprika och oliver i en stor stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda i olja, salt och peppar. Stek potatisklyftorna i mitten av ugnen i 30 minuter tills den fått fin färg och är genomstekt. Tzatziki: Skölj gurkan. Skala gurkan om du vill. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i en skål. Tillsätt yoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om. Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det. Lammfärsbiffar: blanda ihop mosad kokt potatis eller ströbröd med mjölk, ägg, lök, vitlök samt smulad fetaost i en skål till en smet. Tillsätt salt och peppar. Kryddor som passar i lammfärsbiffar är: 1 tsk mynta, 0,5 tsk spiskummin, 0,5 tsk grovmalen kryddpeppar, 0,5 tsk oregano samt 0,5 tsk timjan. Ta den eller de kryddor du gillar. Tillsätt sedan köttet och rör så lite som möjligt till en jämn färs. Stek ett litet smakprov och smaka av med salt och peppar. Forma 8 - 10 biffar. Stick ner en liten tärning fetaost i mitten på varje biff. Stek lammfärsbiffarna gyllenbruna på varje sida i olivoljan och sedan i ytterligare 5-10 minuter på låg värme så att de blir genomstekta. Servera lammfärsbiffarna med potatisen och tzatzikin. En grönsallad passar också till.
Servera medklyftpotatis (jag tycker att ICAs delikatesspotatis Asparges är väldigt god. Andra goda tillbehör är tzatziki, blandsallad med fetaost, rödlök och vattenmelon
Jag gillar medelhavsmat så det blev grekiska biffar medtzatzikiochklyftpotatis. Tzatzikin är superlätt, riv en halv gurka på rivjärn och blanda med yogurten, ha sedan i pressad vitlök och lite flingsalt
Just det här receptet är med fläskfilé, champinjoner, lök och cocktailtomater. Det läckra med grillspett är att man kan trä på dom vad som helst, kött, grönsaker, fisk, möjligheterna är oändliga
Smaka av med salt och peppar. Blanda nötfärs, ägg, timjan och citronskal i en bunke. Fetaostbiffar. Stek på båda sidor i en upphettad stekpanna med olivolja
Fast handla mat måste jag göra förstås, ikväll ska det bjudas på middag igen och jag funderar som bäst på vad jag ska laga till, så här lite innan frukost med kurrande mage
Skiva upp, lägg på en plåt med olja, salta och kör in i ugnen ca. Med massa salt. Här har ni ett exempel på en klassisk maträtt jag och mina vänner brukar laga till middag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.