Favoriten av alla vegetariska recept måste nästan vara falafel. Ibland köper vi färdiga, frysta falafel och det kan vara bra att ha hemma i frysen, men inget slår att göra egna hemma
Inte alls särskilt svårt att göra, billigt och riktigt gott. Vegetarisk mat är ofta ganska fettsnål (inte den med mycket ost och grädde förstås) så ibland kan det vara svårt att komma upp i tillräcklig kalorimängd för en middag/lunch
Forma 15 bollar och platta till dem något. Hacka lök och vitlök fint. Mosa kikärterna väl i matberedare och blanda med lök, vitlök, kryddor, persilja, citronsaft och äggula
Hemmagjord falafel  När vi var i Barcelona i somras hittade vi ett litet libanesiskt hak där de sålde falafel med massor med olika smakrika och starka röror
Tänk att någotså simpelt som gula ärtor kan bli till någotså gott. Tidigare gjorde jag alltid falafel på kikärtor men efter att ha sett Tareq Taylor göra falafel på gula ärtor har jag börjat göra det jag med
Gör så här. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Forma smeten till små ovala, platta bullar. Stek dem på medelvärme i smör-&rapsolja i en stekpanna ca 2 min på varje sida
Att jag bloggar måste ju betyda att jag har något riktigt gott att dela med mig av. På morgonen la jag de torkade kikärtorna i blöt och när jag kom hem var det bara att mixa, forma och steka
Jag serverade dem i plattbröd tillsammans med färska grönsaker och en super god yoghurtsås. Gör såhär. Lägg alla ingredienser i en skål och kör med stavmixer till en slät smet
Så här gör du. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. Häll kikärterna i ett durkslag, spola dem under kallt vatten och låt dem rinna av
Det här är, på inga sätt och vis, en traditionell falafel. Dels för att jag tog en genväg och använde förkokta kikärtor istället för att lägga torkade kikärtor i blöt över natten (det får man göra när man inte vet vad man känner för att äta redan en dag i förväg)
Ett efterlängtat recept som äntligen (Kjell på jobbet. ) kommer på bloggen. Barnen älskar verkligen falfel, jag har väl vart mer tveksam men efter fredagens middag är även jag såld
Genom åren har jag lärt mig att älska falafel. När jag senare kom Skåne & Malmö, som är Sveriges falafelmecka, har denna rätt kommit att bli bland den bästa, mest prisvärda & godaste snabbmat jag kan tänka mig
Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Forma smeten till små ovala, platta bullar. Låt smeten stå till sig i kylen, minst 1 timme. Stek falafeln på medelvärme i olivolja, ca 2 minuter per sida
Servera i pita bröd med sallad och tex kall vitlökssås med sweet chilisås, se separat recept. Koka i nytt vatten ca 30 minuter, dem ska vara lite hårda men tuggbara. Sätt ugnen på 225 grader. Låt smeten vila lite i kylskåp ca 20 minuter. Forma smeten som köttbullar (ca 90 st) och lägg på en olivolje smord ugnsplåt, smörj med 2 msk av oljan använd resten att strila över då alla bullarna är rullade. Ställ in plåten mitt i ugnen i 10 minuter. 1 msk hackad koriander på burk
½ dl sweet chilisås. Lägg kikärterna i en skål och häll över kokande vatten så att det täcker. Forma bollar av smeten, själv använder jag en glasskopa och trycker till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop
En av våra favoritvegorätter som vi gör en repris av på bloggen. Hemligheten för att få falafeln så god är att använda okokta kikärtor som fårstå i blöt över natten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.