ca 800 g laxfilémed skinn, i bit 75 g smör 2 klyftor vitlök 0,5 dl flytande honung 1 citron, finrivet skal och saft 0,5 kruka färsk koriander, finhackad 1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad 1 msk japansk soja salt peppar 3 citroner, halverade. Till servering1 kg färskpotatis, kokt
600 g färskpotatis 2 dl gräddfil, avrunnen (låt rinna av i ett kaffefilter ca 1 timme) 1 knippe ramslök, mortlad med lite rapsolja salt 600 g varmrökt lax dill (sallad eller andra späda blad)
Hade en bit laxmed skinn som låg i frysen, tog fram den och tinade. Saltade och vred ett par varv med vitpepparkvarnen och lät den ligga en stund i rumstemperatur tills det var dags att steka
in kryddblandningen samt salt i laxfileérna. Hacka vitlöken och blanda med de övriga kryddorna. Koka allt utom sparrisen i buljongen med saffran börja med potatisen, morötter och fänkål, sist salladslökar
Och nu var det alldeles för länge sen vi åt lax så det fick bli lax och potatis eller lite mer specifikt - räkfylld laxmed syrad färskpotatismed en krispig rädissallad
Jag har testat att göra soppan både med spenat och med rödbetsblast, både med bondbönor och med vanliga ärtor, och både med fryst tinad fisk och färsk dito
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.