Jag kan nästan lova att denna klassiska franska soppa blir en ny favorit att plocka fram varje höst. Lika lätt och god vid en vardagsmiddag som till förrätt vid en bjudmiddag – då gärna med exklusiv tryffelolja
Det fick bli relativt enkel förrätt och efterrätt eftersom det inte finns hur mycket tid som helst med Freja rännandes kring benen att stå i köket (även om vi ju då hade "barnvakt"), men vi satsade istället på en extragod huvudrätt med gorgonzola i både tournedos och gräddsåsen
Vi har Adrians kompis på besök från Göteborg ikväll och skulle fixa lite extragod fredagsmiddag. Kompisen uppskattar en klassisk kött-potatis-och-sås-måltid, så vi bestämde oss för att göra slut på vår sista lammfärs och göra lammfärsbiffar med fetaost, ugnspotatis och en favorit-trattkantarellsås som blir jättegod med ingredienser som grönpeppar, dijonsenap och svartvinbärsgelé
Vi bestämde oss för att fira den stora svampskörden genom att lyxa rejält med extragod svamppasta. I detta recept gör vi trattkantarellsås med ädelost, som blir en mycket god kombination
Det här är receptet till morfars extragoda risgrynsgröt som sonen gärna beställer om helgerna året om… Eftersom han älskar vanilj har den fått tillskott av en bit uppskuren vaniljstång som ger en härlig smak tillsammans med kanelen
Morfars extragoda risgrynsgröt 2 dl rundkornigt grötris 2 dl vatten 2 kanelstänger (kan uteslutas om du kokar gröten direkt för saffranspannkakan) 2 sockerbitar 2–3 msk smör ca 7–8 dl mjölk, helst gammeldags eller i vart fall röd mjölk Om du använder elspis sätter du på två plattor – en på fyran, en på lägsta värmen
Morfars extragoda risgrynsgröt. Det här är ett fantastiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt, men självklart kan du koka enkom för att göra denna gotländska specialitet
Denna sats räcker till att baka med 5-7 dl degvätska. Vill man försöka få ut mer av saffranet, kan man alltid öka på med ½-1 dl sockerlag och 1 msk- 0,25 dl punsch
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.